Назад

Новият посланик на Република Куба посети БТПП

Новоназначеният посланик на Куба у нас Педро Пабло Сан Хорхе и председателят на БТПП Цветан Симеонов обсъдиха на среща в БТПП възможностите за насърчаване на двустранните икономически отношения. Бяха дискутирани идеи за установяване на активно сътрудничество между БТПП и Търговската палата на Република Куба. Гостът предостави проект на споразумение за партньорство между двете организации. Търговската палата на Куба е национална бизнес организация, която обединява компании от всички сектори на икономиката със специални секции за индустрия, търговия, строителство. 
 
В хода на разговора бе констатирано наличието на потенциал за засилване на двустранната търговия. Куба е сред най-големите износители на омари и на пури в света. Посланик Сан Хорхе подчерта, че България може да изнася за Куба жито, колбаси, вино, мляко на прах, обувки и други стоки. Предвижда се и насърчаване на сътрудничеството в областите туризъм и енергетика във връзка с отварянето на Куба към международните пазари.
 
Бе отправена покана за участие на български фирми в Международния панаир в Хавана през месец ноември тази година. В изложението през 2014 г. са участвали представители на бизнеса от над 60 държави, а посетителите са били над 2500.
 Посланикът информира и за нов закон за насърчаването на инвестициите в латиноамериканската страна, който в най-скоро време ще бъде предоставен на БТПП на английски език. 
 
По време на срещата бе договорено и провеждане на информационно събитие за възможностите за търговия и инвестиции в Куба. 
 
За повече информация и контакти: Посолство на Куба в София, тел.: 02 971 38 32, e-mail: secretaria@embacuba-bg.com или БТПП, дирекция Межународно сътрудничество и международни организации, тел.: 02 8117 489, e-mail: interdpt@bcci.bg.
 

09.01.2015 г.

Още новини:

Видео:

Назад