Назад

Корейски фирми проучват икономическата и правна среда за инвестиции и търговия у нас





Има възможности за развиване на успешна съвместна дейност между България и Корея в секторите автомобилостроене, енергетика, туризъм, фармацевтична, хранително-вкусова  и химическа индустрия. Това отбеляза председателят на БТПП Цветан Симеонов при откриване вчера на Българо-корейски бизнес форум в София. Той  представи привлекателните страни на българската икономическа среда, които благоприятстват  стопанската дейност – ниски данъци, умерени заплати, квалифицирани кадри, преференциални условия за инвеститорите, равно третиране на български и чужди инвеститори и др. Подходяща форма за сътрудничество е комбинирането на корейски мениджмънт с производство в България, с възможност за реализация на пазара на ЕС, подчерта председателят на Палатата. Споразумението за свободна търговия между ЕС и Корея дава значими предимства за стратегическо партньорство.
 
Н.Пр. Шин Менг-хо, извънреден и пълномощен посланик на Република Корея в София поздрави участниците във форума, като отбеляза че са необходими повече контакти между фирмите от България и Корея, а подобни събития разширяват възможностите за намирането на потенциални партньори.
 
Чангку Ким, генерален директор от Министерство на търговията, промишлеността и енергетиката на Корея /MOTIE/, отправи покана за посещение на българска бизнес делегация в Сеул през есента на 2015 г.
 
Шинхак Канг, директор на КОТРА София, очерта икономическото развитие на Корея през последните 60 години и основните макроикономически показатели. Според него потенциалните области за двустранно сътрудничество са възобновяеми енергийни източници, производство и селско стопанство. Той акцентира, върху интереса на корейските фирми в следните области: производство, инфраструктурни проекти, логистика и др.
 
Д-р Чул-Янг Лии, Корейски институт за енергийни и икономически изследвания, представи българо-корейското сътрудничество в областта на възобновяемата енергия. Той запозна участниците с основните характеристики на корейския енергиен пазар, тенденциите при възобновяемите енергийни източници и възможностите за сътрудничество с България.
 
След официалната част, българските фирми имаха възможност в неформална обстановка да се срещнат с 15-те представители на корейската делегация и да обменят идеи, мнения и опит.
 
Форумът се организира от БТПП, Корейската търговско-промишлена палата и Министерството на търговията, промишлеността и енергетиката на Корея.
 

28.11.2014 г.

Още новини:

Видео:

Назад