Назад

Транснационалните корпорации в Китай: промяна на китайската политика спрямо компaниите с чуждестранни инвестиции

БТПП бе домакин на лекция на проф. Дун Лили на тема „Транснационалните корпорации в Китай: промяна на китайската политика спрямо компaниите с чуждестранни инвестиции”. В лекцията си проф. Дун Лили проследи  развитието на преките чуждестранни инвестиции в Китай не само от перспективата на вътрешните преки чужди инвестиции, но и от гледна точка на макроикономическото развитие на страната.
 
Събитието се организира съвместно с фондация „Славяни”, Института „Конфуций”,София, и с подкрепата на Интерпарламентарната група за приятелство „България-Китай” при 42-то НС на Република България и Посолството на КНР в Република България. 
 
Лекцията бе официално открита от председателя на БТПП Цветан Симеонов. Той акцентира върху важната роля на транснационалните компании, които са носители на висока производителност. 
 
Проф. Захари Захариев, председател на УС на Фондация „Славяни” представи гост лектора проф. Дун Лили. За повече информация: ТУК.  Лекцията е част от серия  събития, които се провеждат с цел разширяване на сътрудничеството между Китай и страните от Централна и Източна Европа, отбеляза проф. Захариев.
 
Проф. Д-р Дун Лили запозна аудиторията с основните правила, които трябва да спазват фирмите при инвестиране в Китай. Бяха представени законодателството в Китайската народна република (КНР) и съществуващия каталог на промишленостите, съдържащ подробна информация за 473 индустрии, които са обект на чуждестранни инвестиции в Китай.  Проф. Дун Лили разясни и по какви критерии се оценяват инвестициите и представи каталог на приоритетните индустрии за чуждестранни инвестиции в различните региони на Китай, както и статистическа информация за преките чуждестранни инвестиции в страната. 
 
От 1993 г. насам Китай се нарежда на първо място като дестинация на вътрешни преки чужди инвестиции. Евтината работна ръка, подобряващите се инфраструктурни условия, данъчните облекчения, по-свободните регулации за опазване на околната среда, наред с много други фактори превръщат страната в атрактивна дестинация за чуждестранни инвеститори от цял свят. Напоследък обаче се забелязва промяна в отношението на Китай към преките чуждестранни инвестиции - китайското правителство прави някои важни изменения в политиката спрямо преките чуждестранни инвестиции,  като най-осезаемо е отмяната на преференциалните данъчни условия за чуждестранните инвеститори. Същевременно, от 2008 г. насам са приети много по-стриктни закони за труда, вследствие на които цената на работната сила се е покачила.   
 
Презентацията на проф. Д-р Дун Лили: ТУК 
 

23.04.2014 г.

Още новини:

Видео:

Назад