Назад

С тържествено заседание парламентът отбеляза 135-та годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция

С тържествено заседание Народното събрание отбеляза 135-та годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.  На тържественото заседание в пленарната зала присъстваха президентът Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова, премиерът Пламен Орешарски и членовете на Министерския съвет, висши магистрати, омбудсманът, дипломати, ръководители на държавни и обществени организации, представители на академичните среди, вероизповеданията, бивши председатели и заместник-председатели на Народното събрание, предишни президенти и премиери. Гост на парламента бе и Негово Светейшество Патриарх Неофит.  
 
Българска търговско-промишлена палата бе представена на тържественото заседание от председателя на Палатата Цветан Симеонов.
 
Макар и създадена за първи път в една току-що възкръснала самостоятелна българска държава, Търновската конституция не е подарена, подчерта председателят на парламента Михаил Миков и добави, че тя е изстрадана и извоювана в борбите на народа. По думите му, една от великите ценности, които Търновската конституция признава и последователно утвърждава, е свободата. Закрепването и утвърждаването на свободата като върховна ценност в българския конституционализъм в днешните условия отговаря на най-високите универсални стандарти, подчерта той. 
 
Днес е важно да продължим да следваме фундаменталния завет на Търновската конституция – да пазим и укрепваме държавността, върховенството на Закона и свободата, посочи премиерът Пламен Орешарски. 
 

16.04.2014 г.

Още новини:

Видео:

Назад