Назад

Грузинска делегация посети БТПП с цел ползване на евроинтеграционен опит

С цел ползване на евроинтеграционен опит, зам-минстърът по европейска интеграция на Грузия Марика Раквиашвили, придружена от делегация от специалисти и директори от Министерството на европейската и евро-атлантическа интеграция и Министерство на икономиката и устойчивото развитие на Грузия, както и посланика на Грузия у нас Зураб Беридзе посетиха БТПП и се срещнаха с председателя на Палатата Цветан Симеонов.
 
Зам.-министър Раквиашвили отбеляза, че се очакванията са Грузия да подпише споразумението за асоцииране към ЕС през месец юни тази година и че грузинското правителството е концентрирано върху мерките, които трябва да се приемат за очакваната конкуренция на европейския пазар.
 
Представителите на грузинската делегация се интересувха как присъединяването към ЕС се е отразило върху бизнеса в България и дейността на палатата, също от предимствата и недостатъците от влизането в Шенгенската зона.
 
Цветан Симеонов представи  ползите от членството в  ЕС, както и някои допуснати грешки в процеса на присъединяване на България към ЕС като например  допускането на неравнопоставеност при третирането на  местните селскостопански производители, спрямо западните им колеги и забавянето при въвеждането на 4-те, характерни за европейския пазар свободи - свободно движение на стоки, услуги,  капитали, хора. Председателят на БТПП отбеляза и че грузинското правителство е предприело редица  смели мерки, които стимулират икономическото развитие и посочи въвеждането на електронно правителство и намаляване на броя на различните данъци.
 

09.04.2014 г.

Още новини:

Видео:

Назад