Назад

Двудневна визита на ръководството на БТПП в Одрин, Турция

Председателят на БТПП Цветан Симеонов, членове на Изпълнителния съвет на Палатата и председатели на Регионални палати от България са на двудневно посещение в Одрин, Турция.  В рамките на визитата те проведоха среща с представители на местната власт на Одрин и взеха участие в организирания от Одринската търговско-промишлена палата международен икономически форум. Бяха представени икономиката и търговията на града и региона. Туристическият капацитет на Европейска Турция също бе във фокуса на събитието. 
 
Във форума участваха кметът на гр. Одрин, областният управител на Одрин, областният управител на Източна Македония – Тракия от Гърция, представители на Съюза на турските търговско-промишлени палати, фирми от България, Гърция, Турция, областни управители от България.
 
Председателят на Одринската търговско-промишлена палата Реджеп Зипкинкурт откри форума. В приветствие кметът на гр. Одрин Реджеп Гюркан представи града като мост на търговията, бизнеса и науката в региона. Той изтъкна огромното историческо наследство като основа за развитие на туризма и търговията в региона. Ченгис Гюнай, член на борда на Съюза на турските търговско-промишлени палати подчерта важността на събитието и посочи, че Турция продължава да инвестира за развитието на добросъседските отношения с България и Гърция. Обновени и модернизирани са 3 общи гранични пункта за по-лесно преминаване на потока от пътуващи и улесняване транспорта на стоки.
 
„Трите страни са не само добри съседи, но и отлични търговски партньори“ изтъкна председателят на БТПП Цветан Симеонов и изрази готовност от страна на БТПП за подкрепа на съвместни бизнес начинания и насърчаване на работата по съвместни проекти по европейски програми за трансгранично сътрудничество.
 
Бе обсъдено двустранното и тристранно икономическо сътрудничество – България, Гърция и Турция. Повдигнати бяха въпроси за улесняване на бизнеса, облекчаване на визовия режим и намаляване на административния натиск към фирмите.
 
Делегацията посети и работещи в Одрин компании, произвеждащи врати, прозорци,  текстил, облекла  и други продукти на леката промишленост.
 

11.04.2014 г.

Още новини:

Видео:

Назад