Назад

Westinghouse представи на конференция в София потенциала си

Westinghouse представи на конференция в София потенциала си във връзка с решението на Български Енергиен Холдинг за влизане в преговори с компанията за евентуално изграждане на 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй. Във форума, който се организира с партньорството и на БТПП  участваха посланикът на САЩ Марси Рийс, посланикът на Япония Такаши Коидзуми, представители на деловите среди на САЩ, Япония, България и изтъкнати енергийни експерти. БТПП бе представена от председателя на Палатата Цветан Симеонов.
 
„Изграждането на ядрено съображение от такъв мащаб ще бъде съществен тласък за доставчици на бетон, стомана и компоненти“, изтъкна при откриването на форума американският посланик у нас Марси Рийс. „По данни на Института за ядрена енергия на САЩ, за всеки нов реактор са необходими около 400 000 кубически ярда бетон - толкова, колкото е нужно, за да се изгради Пентагона и електрически кабели от тук до Варна“, посочи тя.  Посланик Рийс подчерта, че като вторичен ефект, в следствие на проекта, България ще стане част от глобалната верига за доставки, ще използва американска и японска технологии и стандарти и необходимостта от специалисти ще стимулира обучението на инженери и други специалисти и ще създава възможности за образователен обмен.
 
Председателят на БТПП Цветан Симеонов сподели впечатлението си от среща в Палатата с представители на Westinghouse, че те имат желание да работят при висока прозрачност за обществото и подчерта, че това е важно за всяка пазарна икономика. „Виждаме от досегашната им практика, че до голяма степен ангажират местни подизпълнители“, посочи още Цветан Симеонов и изрази надежда повече български фирми да се възползват и да се представят добре. „За нас е важно и това, че повече производители на енергия в България по силата на пазарните принципи, би следвало да означава по-ниска цена на електроенергията“, добави председателят на БТПП.
 
Той не пропусна да отбележи и че Палатата, за разлика от ДКЕВР вярва повече в силата на конкуренцията в една пазарна икономика, отколкото на цени, които се определят и по административен път.
 

27.02.2014 г.

Още новини:

Видео:

Назад