Назад

Деяна Костадинова пред МОТ: България търси разумния баланс



България търси разумния баланс между фискалните политики и политиките на растеж. Това заяви вицепремиерът и социален министър Деяна Костадинова пред участниците в Деветата регионална конференция на МОТ в Осло. В първия пленарен ден (8 април 2013 г.) тя говори по темата „Работни места, растеж и социална справедливост” и заяви, че в България стремежът е да не бъде допусната политика, която би поставила под въпрос финансовата дисциплина и валутния борд.

Социалният министър отбеляза, че застаряването на населението се отразява пряко върху функционирането и финансовата стабилност на важни социални системи като пазара на труда, пенсионната система, системите на здравеопазването, на образованието.  
Тази нова реалност, по думите на Деяна Костадинова, изисква дефиниране на секторите, способни да генерират икономически растеж, както и развитие. Тя информира  участниците във форума, че България е набелязала конкретни насоки за действие в следващите години чрез общ стратегически документ – Националната програма за развитие.  
 
Деяна Костадинова изтъкна ролята на МОТ и подчерта, че Организацията трябва да подкрепя както правителствата, така и социалните партньори, за да се намерят най-ефективните мерки за справяне с негативните последици от кризата върху най-чувствителните и уязвими групи. 
 

09.04.2013 г.

Още новини:

Видео:

Назад