Назад

БТПП бе домакин на българо-китайски бизнес семинар





Българска търговско-промишлена палата бе домакин на бизнес семинар, целящ да подобри бизнес взаимоотношенията между България и Китай. Събитието се проведе съвместно с Българо – китайската търговско промишлена камара (БКТПК). 

Над 110 представители на бизнеса, браншовите организации и държавни ведомства взеха участие в срещата.
 
Семинарът бе официално открит от председателя на БТПП Цветан Симеонов. Той отбеляза, че посещаемостта на събитието е сериозен индикатор за развитие на връзките между България и Китай.
 
Виктор Азманов, председател на БКТПК, посочи, че търговските, правни и икономически теми, които са включени в семинара, са от особено значение в посока развитие на отношенията между двете страни. 
 
Стефан Кинов, главен секретар на БКТПК, представи дейността на Пекинския международен център за управление на марки – структура към Министерството на търговията на КНР. Функцията на центъра е да подпомага чуждестранни марки, които да бъдат представени на китайския пазар. Стефан Кинов отбеляза, че това е добра възможност за МСП, тъй като в момента в Китай се цели съживяване на  вътрешното потребление. 
 
Центърът предлага подкрепа на МСП чрез участия в изложения, търсене на потенциални партньори чрез всички елементи на маркетинговия микс. В програмата е заложено отделна промоция на страни и продукти. 
 
Главният секретар на БКТПК подчерта, че Българо-китайската търговско-промишлена камара е подписала Мемурандум за сътрудничество с Пекинския международен център за управление на марки и ще подпомага набирането на стоки и марки от България. 
 
Семинарът продължи с изказването на Цветослав Митев, адвокат в адвокатска кантора „Георгиев, Тодоров и Ко”, който представи начини и средства за юридическо обезпечение на сделките и проектите с Китай. Той се спря на първоначалните индикации за нередности, превантивната проверка и възможните действия при неизпълнение на договореностите на българските фирми, търгуващи на китайския пазар. 
 
Ели Шипковенска, представител на Инвестбанк България и партньор на Ексим банк Китай, запозна участниците с проекта на китайската банка за отпускането на кредитни линни за инвесиции в сферата на инфраструктурата, здравеопазването, зелената енергия , иновации и др. Предвижда се ИнвестБанк да извършва предпроектното проучване и одобрение за финансирне на кандидатите от българска страна. Условие за отпускането на кредит е поне 50 % от дълготрайните материални активи да са закупени от китайски фирми.
 
След презентационната част последва дискусия с участниците в семинара, като редица представители на бизнеса зададоха своите въпроси и споделиха своя опит и идеи.
 
 
Повече информация за Пекинския международен център за управление на марки - ТУК
 
Презентация на Цветослав Митев - адвокат в адвокатска кантора „Георгиев, Тодоров и Ко” - ТУК
 

04.04.2013 г.

Още новини:

Видео:

Назад