Назад

БТПП поиска държавните органи да прехвърлят административни услуги към организации на бизнеса







 

Българската търговско-промишлена палата  участва в академична дискусия по Стратегия за развитие на държавната администрация 2013-2020, публикувана на сайта на Министерски съвет. Организаторите от Катедра „Публична администрация” на СУ”Св.Климент Охридски” и Центърът по публична администрация на Нов Български университет, бяха осигурили участието на представители на Съвета за административна реформа, на Управляващия орган на ОП”Административен капацитет”, университетската общност и представители на работодателските организаци.

„БТПП принципно подкрепя проекта на стратегия, тъй като той е съобразен с Инициативата за намаляване на административната и регулаторната тежест за бизнеса и Програмата за по-добро регулиране 2010-2013, като в нея следва да бъдат включени и целите, които Палатата отстоява в своите становища.” – това каза в своето изложение Васил Тодоров – Главен секретар на БТПП. Той очерта очакванията на българския бизнес в няколко насоки:

Ø  Прехвърляне на административни услуги и по-леките регулативни режими от държавните органи към организации на бизнеса, които имат капацитет да ги извършват - чрез конкурс и по законово определени критерии.

Ø  Въвеждане в кратки срокове в специалните закони на принципа на „мълчаливото съгласие”.

Ø  Ясна регламентация на отговорността на отделните държавни служители при случаите на причиняване на вреди от техни действия или бездействия, което паралелно да се разглежда със системата за материално стимулиране и кариерно развитие.

Ø  Бързо въвеждане на процедурите за електронно обслужване на фирмите и гражданите от администрацията, което освен положителните ефекти като бързина и икономичност, ще бъде важен инструмент и за пресичане на корупцията.

По отношение на структурата на проекта на стратегия, Васил Тодоров посочи необходимостта от включване в началото на документа на отчет и анализ на резултатите от изпълнението на предходните стратегии за развитие на държавната администрация, както и добавянето в края на документа на график за междинна оценка на изпълнението на тази стратегия с цел своевременно предприемане на превантивни или коригиращи действия.


23.01.2013 г.

Още новини:

Видео:

Назад