Назад

Проект на споразумение за сътрудничество с Федерацията на бангладешките търговско-промишлени палати бе предложен от БТПП









 

 

Посланикът на Бангладеш, акредитиран за България Н.Пр. Зулфикур Рахман и съветникът към посолството в Анкара Шах Асиф Рахман се срещнаха с председателя на БТПП Цветан Симеонов.
 
 
Посланик Рахман се запозна в детайли с историята и дейността на БТПП. Той сподели надежди за възстановяване на добрите търговско-икономически отношения между България и Бангладеш от 70 и 80-те години на миналия век. След обявяването на независимост на Бангладеш през 1971 и признаването й от България през 1972 е водена бартерна търговия с високи стойности. Г-н Симеонов потвърди, че обемът на двустранния стокообмен през последните 10 години не е окуражаващ и има поле за сътрудничество за използване на икономическия потенциал.
 
 
 
Обемът на двустранната търговия се движи в границите от 2 млн. щ.д. до 9 млн. щ.д. Основни стоки в българския износ за Бангладеш през 2011 г. са: кръвна плазма, антисеруми и кръвни съставки; прежди от синтетични щапелни влакна; табла, пана, конзоли и др. подобни артикули; химична дървесна маса; хранителни добавки за животни и др. Основни стоки във вноса от Бангладеш през 2011 г. са: сурови и необработени тютюни; прежди от юта; облекла от трикотаж и текстил, и др.
 
 
 
Гостът информира, че неговата страна предлага създаване на смесена междудържавна комисия с цел решаване на откритите въпроси на държавно ниво. По отношение засилването обмена на информация, касаеща бизнеса, г-н Симеонов предаде на посланика проект на споразумение за сътрудничество с Федерацията на бангладешките търговско-промишлени палати. Също така, той предложи провеждане на събитие с цел представяне икономиката на Бангладеш пред българския бизнес през пролетта на 2013 г. 
 
 
Посланик Рахман вече е осъществил срещи с Министерството на външните работи, Президента на републиката и предстои среща в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.
 

01.11.2012 г.

Още новини:

Видео:

Назад