Назад

Етно щафета – научи, съхрани и предай

Поредната изява на Шафетата бе възстановка на традиционна българска седянка, на която обучените участници имаха възможността да покажат усвоеното от тях пред Майсторите.
На пуканки и чаша хубаво вино в непринудена и уютна обстановка младите "нови занаятчии" не само демонстрираха наученото, но и се забавляваха от сърце, облечени в адаптирани носии, дело на дизайнерката Светла Димитрова.
Седянката, като средище и за социални контакти, е най-важният фактор за предаването през поколенията на  богатството на българските традиции в занаятчийството.
На събитието присъстваха и малък кръг приятели и представители на институции, които с особена радост разглеждаха произведенията от самостоятелната работа на усърдните ученици.
Проектът Етно щафета показа, че нито един занаят от българската традиция не е изчезнал безследно и че  и до ден днешен имат своето присъствие в бита на българите под една или друга форма. За радост все още, макар и трудно,  се намират майстори отдадени на тази непреходна магия и готови да споделят тънкостите на занаята си с млади хора. За да продължи традицията. Това направи обучителния процес безценен източник за знания и умения, които могат да бъдат придобити само и единствено тук, в България, където се съхранява духът на традиционните ни занаяти от поколения наред.
Предстоят още една Седянка - за запис на видеофилм и за участие на изложение, където произведенията на момичетата ще бъдат изложени за благотворителна разпродажба.

Седянката се проведе с любезното домакинство на БТПП и медийната подкрепа на  www.devastyle.com и www.fashion.bg


28.10.2010 г.

Още новини:

Видео:

Назад