Назад

Германският бизнес вижда сериозни възможности за трансфер на технологии в България

Предвидени са две работни срещи с представителите на германския бизнес

Председателят на Българската търговско – промишлена палата Цветан Симеонов взима участие в бизнес делегация, придружаваща министър-председателя на Република България Бойко Борисов по време на официалното му посещение във Федерална Република Германия от 24 до 26 януари 2010 г.

Днес, 25 януари, българската бизнес делегация се срещна с представители на германски бизнес институции и водещи германски компании на работна закуска, организирана от Съюза на германските индустриално – търговски камари.

В хода на срещата бяха обсъдени възможностите за развитие на двустранното сътрудничество, като домакините заявиха специален интерес към следните сектори в България: строителство, инфраструктура, производство на машини и инструменти. Заключението от разговорите е, че е налице много сериозна възможност за трансфер на технологии от Германия към България.

Във връзка с развитието на двустранното икономическо партньорство бе обсъдена и необходимостта от полагането на по-нататъшни усилия за подобряване на икономическата среда и инвестиционния климат в България, изхождайки от германския опит.

Представителите на германския бизнес посочиха, че виждат в България сериозни инвестиционни възможности също и в сферите на енергетиката, по-специално енергията от възобновяеми енергийни източници, и в развитието на модерни дейности по опазване на околната среда.

Заместник- председателят на Съюза на германските индустриални и търговски камари д-р Аксел Нитчке дискутира с Цветан Симеонов възможностите за разширяване на сътрудничеството между търговско – промишлените палати на Германия и България. Изказано бе желание за по-широк обхват на съвместната дейност, включително и по линия на проекта за развитие дейността на търговско – промишлените палати на Западните Балкани, а и чрез Германо – българската индустриално – търговска камара в София.

От германска страна в работната закуска, освен ръководители на Съюза на германските индустриално- търговски камари, участие взеха представители на Федералното министерство на икономиката и технологиите, на Ландесбанк Берлин АД, Берлинвасер Холдинг АД, Германския съюз на строителната индустрия, Wintershall, Diehl Defence и др.

Разговорите с представителите на германския бизнес продължават и през утрешния ден, като г-н Симеонов ще вземе участие в работна среща в Източната комисия на германската икономика. Тази неправителствена организация е най-старата регионална инициатива на германската икономика, която служи като посредник между политика и бизнес в Германия и Източна Европа. В срещата ще участва и българският министър-председател. След приключване на разговорите, официалната делегация ще отпътува за София от летище „Тегел” в Берлин.


25.01.2010 г.

Още новини:

Видео:

Назад