Назад

БТПП упълномощи свой представител в Република Южна Африка

Българските фирми ще бъдат улеснени в достъпа си до важен глобален пазар


Българската търговско–промишлена палата, водена от желанието да открие нови пазари за своите членове, упълномощи Райчо Илиев за свой представител в Република Южна Африка, както и на територията на Южноафриканската общност за развитие. Стъпката беше предприета след консултации с нашето посолство в РЮА и с посланика на РЮА в Република България Н.Пр. Шийла Камерън.

На българските фирми, които планират да се насочат към този все още не достатъчно разработен, но обещаващ пазар, ще се предоставя широк набор от услуги в тясно сътрудничество с БТПП. Дейността ще се извършва в тесен контакт и с българското посолство в РЮА и с посолството на РЮА в България, които насърчиха тази стъпка.

Представителят на БТПП в РЮА ще работи и в посока подпомагане и реализация на южноафрикански инвестиции в България. Г-н Илиев посочи, че вече е заявен сериозен инвестиционен интерес от страна на големи компании от РЮА в областта на туризма и винарството. Също така, пристанище Бургас придобива все по-добри изгледи да се пребори в конкуренцията с другите пристанища на Югоизточна Европа за ролята на логистичен център на южноафриканския бизнес за дестинация Европа.

Ще бъдат положени усилия представителството на БТПП да прерасне в Южноафриканско-Българска търговско-промишлена палата, разположена на територията на РЮА. Гаранция за успеха на това начинание дава многочислената българска общност, пребиваваща в РЮА, както и вече проявения взаимен интерес на бизнеса от двете страни за инвестиции и туризъм.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов пожела успех на г-н Илиев в новата му функция и посочи, че днес процесът на глобализация премахва бариери, които само преди няколко десетилетия изглеждаха непреодолими. В глобалния свят партньорствата се развиват въз основа на общи ценности и интереси, а географската отдалеченост играе все по-малка ограничителна роля. В търсенето на нови пазари за компетенцията и продукцията си българските фирми придобиват нов обещаващ партньор в лицето на Република Южна Африка.

Заинтересуваните български фирми могат да се свържат с г-н Илиев на мобилен телефон (082) 400 72 79 , тел.:/факс: (+2711) 482 82 95 или на e-mail: r.iliev@yahoo.com.


14.01.2010 г.
Назад