Назад

Днешните ученици са бъдещите лидери

93 изявени български гимназисти са се възползвали от програмата ASSIST


На 18 януари 2010 г. заместник–председателят на Българската търговско-промишлена палата Георги Стоев се срещна с представители на американската неправителствена организация за образователен и културен обмен ASSIST .

Гостите, водени от Ричард Хол, член на борда на директорите на ASSIST, запознаха г-н Стоев с естеството на тяхната дейност. Програмата им се е насочила към ученици с изявени таланти, които във възраст около 16 – 17 години получават възможност в течение на една година да посещават елитно учебно заведение в САЩ, подбрано в съответствие с индивидуалния профил на ученика.

Мотото на ASSIST е „Днешните ученици са бъдещите лидери”. Учениците получават най-доброто от американския опит и се мотивират за стремеж към лидерска позиция – както при връщане в родната си страна, така и на международно равнище. От 1969 г. досега американската организация е осъществила посещението в САЩ на над 3,800 ученика от 44 държави. За 2009/10 година 121 гимназисти са разпределени между 77 американски независими учебни заведения.

В това число, през тази година четири изявени български гимназисти са получили възможност да се запознаят с американския опит. От 1993 г. до днес общо 93 български младежи са заминали за САЩ чрез ASSIST. Американското поемащо училище осигурява финансирането на учебния процес и настаняването на ученика (тази година на стойност общо 46,600 долара), като допълнително трябва да се наберат още по 8,000 долара на ученик за транспорт, медицинска застраховка, джобни и др.под.

Представителите на ASSIST потърсиха съдействието на БТПП за идентифициране на възможностите за корпоративно спонсорство за осъществяване на програмата с най-добрите български ученици. Георги Стоев насочи гостите също така и към възможностите, които дават европейските програми за образователен обмен.
18.01.2010 г.

Още новини:

Видео:

Назад