Назад

Приложение на системата GS1 - приключи четвъртият семинар по ОП РЧР

B2C – Business to Consumers -растящата световна тенденция за обръщане на бизнеса към потребителите








 
Четвъртият ден от серията обучителни семинари за придобиване на ключови компетенции по Проект „Повишаване на обществената нетърпимост към неформалната икономика при трудовоправните и осигурителните отношения и превантивни действия за ограничаването й” по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" , представи възможностите за фирми и потребители системата GS1. Гост лекторът Христо Содев, изпълнителен секретар на GS1 България, представи пред участниците предимствата при внедряването на стандартите GS1 за подобряване на бизнес условията чрез по-добра координация и комуникация.
Стандартите GS1 са базирани на уникална система за автоматична идентификация и маркиране на продукти, логистични единици, услуги, локации и други с баркод. Лекторът обърна особено внимание на електронния обмен на данни (EDI). Противно на популярното мнение, че EDI представлява размяна на информация по е-мейл, чрез факс или дискове, която след това се принтира на хартия и отново трябва да се приведе в електронен вид от получателя, е глобална система за стандартизиране на електронни съобщения и за електронен обмен на данни (EDI). Внедряването на ЕDI е от особена важност за търговските вериги, след като е установено, че използването на електронни поръчки и фактури е икономично, бързо и ефективно. Всяка година се спестяват милиони евро чрез използване на стандартните съобщения GS1.
Друг акцент при приложението на стандартите GS1 е набиращото все по-голяма популярност внедряване на системи за мобилна търговия чрез използване на мобилните телефони. Тази растяща световна тенденция е част от глобалното обръщане на бизнеса към потребителите, т.нар. B2C – Business to Consumers. Чрез инсталиране на определени приложения в мобилните телефони се сканират избраните стоки. В реално време клиентът може да получи допълнителна информация за сканирания продукт като състав, калории, алергени, партида, срок на годност и др. В някои европейски страни напр. Белгия вече е възможно дори пазаруването чрез мобилни телефони, снабдени със съответния софтуер. Клиентът сам сканира продуктите с помощта на смартфона си, още докато ги слага в пазарската количка. На касата подава мобилното устройство, от което се изтегля информацията и мигновено се изготвя сметката му. Услугата пести време от редене по опашки, чакане пред терминала и минимизира възможни грешки, допуснати от операторска страна.
Серията от обучителни семинари ще приключи с дискусионен панел между участниците. Модератор на дискусиите е Иван Нейков, председател на Балканския институт по труда и социалната политика.
За участие заповядайте утре, 24 февруари, в хотел Бест Уестърн Сити Плюс, зала „Сити“, гр. София. Начало на дискусионния панел 10 ч.

23.02.2012 г.

Още новини:

Видео:

Назад