Назад

ЕВРОПАЛАТИ: Липсата на единен европейски патент струва на европейската икономика 425 000 евро на ден31 млн. евро са били загубени от европейската икономика в периода между последното обсъждане на Европейското патентно досие от Европейския съвет на 10 декември 2011 г. и следващия опит за разрешаване на безизходица в Съвета по конкурентоспособност в понеделник, 20 февруари 2012 г.

Според изчисления на Европалати, които се основават на цифри, публикувани в оценката на въздействието на Европейската комисия за създаването на единен европейски патент от 13.04.2011 г., всеки загубен в преговори ден струва не по-малко от 425,000 евро на европейския бизнес. Тази сума се основава на "разходите за валидиране" и не се вземат предвид допълнителните административни тежести, генерирани от сложността на регистрирането на прехвърляния, лицензи и други права или множеството съдебни спорове.

Десетилетното търсене на единен европейски патент беше близо до решение през декември м.г., но нов спор за седалището на главния патентен съд - Лондон, Мюнхен или Париж - блокира окончателното споразумение.
"Всички говорят за растеж. Ето защо неспособността на държавните глави Камерън, Меркел и Саркози да постигнат споразумение по отношение на този емблематичен лост за конкурентоспособността на ЕС предизвиква недоволство", каза Арналдо Абрузини, генерален секретар на Европалати. "Европейските лидери наскоро говориха много за цената на не-Европа - не-европейският патент е отличен пример".

Европалати призовава Германия, Франция и Великобритания да финализират преговорите по време на Съвета по конкурентоспособност, който ще се състои на 21 февруари. Евентуално забавяне на решението до края на юни - крайният срок, който Европейският съвет определи през януари, би струвал на икономиката на ЕС още 54 милиона евро.


20.02.2012 г.
Назад