Назад

В БТПП Н.П. Давид Коен представи икономиката на страната









 
На 21 февруари 2012г. в БТПП се проведе информационна среща за представяне актуалното състояние на икономиката на Израел. Цветан Симеонов, председател на БТПП откри срещата като сподели, че Израел е надежден партньор на България, но има какво още да се направи с цел увеличаване на стокообмена между двете държави. БТПП съвместно с посолството на Израел и Българо-Израелската ТПП ще продължат да  информират българските компании проявяващи интерес за сътрудничество с фирми от Израел в областите на селското стопанство, високите технологии и други сфери на икономиката.

В началото на деветдесетте години стокообмена между двете държави е бил около 13 милиона US$ , а през миналата 2011г. значително е нараснал до около 314 милиона US$- това каза Председателят на Българо-Израелската ТПП Пейчо Лалев. 

Срещата продължи с представяне от г-н Коен на предстоящото селскостопанско изложение “AGRITECH  2012” от 15-17.05.2012г. в Тел Авив, www.agritech.org.il . Изложението включва всички земеделски области като високи технологии, оранжерии, млекоцентрали, птицеферми, водни култури, напоителни системи, семена и ноу-хау. Израел разполага с почти 320 слънчеви дни в годината което е предпоставка за силно развито селско стопанство. В близките месеци предстоят презентации на изложението в различни райони на България с участието на лектори от Израел, за което БТПП ще информира допълнително.

Във връзка с икономическата ситуация в региона г-н Коен сподели, че към днешна дата Израел е преодолял световната криза. Държавата спазва строг икономически консерватизъм и строги правила в банковия сектор. Индустрията и експорта са подкрепени от държавата има и намаляване на корпоративните данъци. Цените са стабилни, безработицата намалява, съществува ръст на износа, брутния вътрешен продукт нараства. През 2010г. външните инвестиции възлизат на 5 милиарда  US$, силно се развива научната и развойна дейност, съществува качество на човешкия потенциал, развиват се центрове за технологични иновации и научни инкубатори. Страната е на първо място в света по разходи за научно развойна дейност.

23.02.2012 г.

Още новини:

Видео:

Назад