Назад

Представителят на БТПП в ЮАР очерта областите с потенциал за двустранно сътрудничество

 

Райчо Илиев, представител на БТПП в Република Южна Африка, се срещна с Цветан Симеонов, председател на Палатата. Той представи резултатите от мисията си през изминалата година и икономическата ситуация в региона на Африка. Обсъдени бяха възможностите за разширяване на търговските и икономически отношения между двете страни.

Г-н Илиев се спря на потенциала на южноафриканската страна за разработване на водноелектрически централи. ЮАР има дългосрочна програма за намаляване на вредните емисии, продукт на топлоцентралите в страната. Планира се те да бъдат заменени със „зелени” или възобновяеми енергийни източници. Богатите водни ресурси, над 1200 язовира, са предпоставка за изграждане на ВЕЦ.

На срещата бе договорено да се организира бизнес посещение на български компании в ЮАР, като бяха посочени следните браншове с потенциал за установяване на дългосрочно сътрудничество: енергетика, електротехника, машиностроене, военна промишленост, туризъм, хранително-вкусова промишленост, селско стопанство и други. Визитата се планира през месец март тази година.

Г-н Илиев представи и специална технология за изграждане на пътища, използвана в Южна Африка. Технологията е иновативна и сравнително евтина. Включва полагането на специален полимер. За повече информация www.ecobond.co.za .

В срещата взе участие и Владимир Попов, изпълнителен директор на Вапцаров Холдинг. Компанията има силни интереси в ЮАР.


11.01.2012 г.

Още новини:

Видео:

Назад