Назад

Представителството на ЕК в България бе информирано за опасностите пред тристранния диалог



 
Днес, 03.01.2012 г. Председателят на БТПП Цветан Симеонов се срещна със Зинаида Златанова, Ръководител на представителството на Европейската комисия в България. 

Фокус на срещата бе обсъждането на възможностите за участие на БТПП в националния дебат по Стратегия Европа 2020, Лисабонския договор и новата финансова рамка на ЕС. Г-жа Златанова предложи Палатата и Представителство съвместно да организират конференция с участието на експерт от ГД „Търговия”, който да запознае бизнеса с действащите споразумения на ЕС с трети страни. БТПП пое ангажимент предварително да проведе анкетно проучване сред членовете си и браншовите организации за нивото на информираност на бизнеса в това отношение, резултатите от което да се използват при определянето на дневния ред на конференцията.

На срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с участието на Палатата в Националния съвет за тристранно сътрудничество, както и опасността от лишаване на малкия и средния бизнес от възможността за представителството в тристранния диалог в светлината на законодателните промени в Кодекса на труда.
С г-жа Златанова бяха дискутирани разпоредбите на европейското законодателство, третиращи критериите за избор и представителност на социални партньори на ниво на ЕС. Тя изрази дълбоката си убеденост, че с промените се нарушават принципите на политиката на ЕС за насърчаване на публично-частното партньорство и аутсорсване на административни функции към професионални организации с цел освобождаване на администрацията от несвойствени за нея задачи.


Освен това, изрично се подчерта, че такъв един подход на изключване на организации с широка представителност на бизнеса е в нарушение на добрите европейски практики. Във връзка с горното г-жа Златанова отбеляза, че за това е редно да бъде информиран Комисаря по трудова заетост, социални въпроси и приобщаване и Генералния директор на ГД „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване”.

03.01.2012 г.
Назад