Назад

Цветан Симеонов: Сътрудничеството ни с Гърция в биологичното земеделие ни прави по-силни на европейския пазарПосолството на Гърция в София в сътрудничество с BIOHELLAS и с подкрепата на БТПП организираха информационен семинар на тема „Гръцко биологично земеделие – Перспектива за развитие на сектора в България – Ролята на сертифицирането на аграрните продукти в ЕС”.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов откри форума и напомни,че все повече потребители търсят означенията за биологичен произход върху етикетите. Пазарът на биологични продукти нараства средно 10-15% годишно. „Ясно е, че страни с по-малко земя като България и Гърция нямат интерес и са с по-малки шансове да успеят в производството на масови, конвенционални  продукти – те са сфера за лидерство на страни като Бразилия, САЩ, Канада, които имат предпоставки за това”, каза Симеонов.

При организацията на този форум подходът е комплексен– наред с производители и търговци участват и представители на Института за контрол на биопродуктите BIOHELLAS. Тяхната отговорност е огромна – от една страна да подсигурят добър надзор, а от друга - да поддържат доверието в продуктите, които носят знака на биологичното земеделие. Само тогава клиентите ще са склонни и да платят дори малко повече, но в замяна да получат гарантирано качествен екологичен продукт- отбеляза председателят на Палатата. Той напомни, че конкуренцията означава по-силни и български, и гръцки фирми. Има възможност за едно допълване, не само за остра конкуренция и нашата близка цел е да предоставяме на българските и гръцките консуматори качествена и надеждна земеделска продукция. Но нашата далечна цел е да станем един сериозен източник на биологична продукция за целия Европейски съюз.

През тази година БТПП за втори път проведе изложението „Био и Еко Експо“ за биологични продукти, в което участваха и гръцки изложители. Догодина Палатата ще продължи тази инициатива с надежда да участват още повече гръцки фирми. Проведеният семинар в София е още една крачка за разширяване на сътрудничеството между българските и гръцките производители, за да бъдем по-силни на нашия и на европейския пазар.

Не бива да се плашим и разочароваме от трудностите, които срещаме. Обратно, българи и гърци трябва да обединят усилията си, защото кризата у съседа днес, утре може да дойде у нас. Заедно трябва да се върви към по-силна, устойчива икономика. Гърция не ни е безразлична - тя е в челната десетка на чуждестранни инвеститори в България, с които осъществяваме активен стокообмен. Затова и българските консуматори, фирми и търговци са заинтересовани да видят, че гръцкият опит е добър, може да се следва и да се има доверие в тези продукти – каза в заключение Цветан Симеонов.

09.11.2011 г.

Още новини:

Видео:

Назад