Назад

Проведе се бизнес среща България - Виетнам









Българската търговско-промишлена палата бе домакин на бизнес среща България – Виетнам, организирана в рамките на 24-та сесия на Българо-виетнамската смесена комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество, която се проведе тази седмица в София.

В събитието участваха зам.министърът на икономиката и индустрията на Република България Николай Павлов и министърът на индустрията и търговията на Социалистическа Република Виетнам Нгуен Хонг Зиен. Павлов подчерта, че комисията се провежда за първи път, след близо 10 годишно прекъсване и е повод за обсъждане на възможностите за сътрудничество в различни сфери от взаимен интерес. България вече е ратифицирала споразумението за защита на инвестициите между ЕС и Виетнам в край на 2023 г. Бе констатирано, че Виетнам е традиционен и важен партньор на България в азиатско-тихоокеанския регион. През последните години стокообменът нараства, но все още има неизползван потенциал. „Вниманието ни трябва да бъде насочено към оползотворяване на възможностите в области с висока добавена стойност. Страната ни има засилен интерес за увеличаване на инвестициите от Виетнам“, каза Павлов.

Министър Зиен посочи в изказването си, че съществува огромен потенциал за сътрудничество в икономическо отношение. Стокообменът нараства с 95% в периода 2019-2022 г. Инвестициите във Виетнам също се увеличават до 9 млрд. щ.д. Страната поддържа отворени пазарни икономически отношения с всички държави в региона. Има активни 16 споразумения за свободна търговия. Виетнам е доставчик на редица суровини и същевременно източник на технологии. Страната осигурява достъп до огромен регионален пазар, далеч надхвърлящ населението на страната от 105 млн.

Габриела Димитрова, директор Международно сътрудничество и международни организации в Българската търговско-промишлена палата подчерта, че палатата е част от дългогодишното сътрудничество между България и Виетнам със силни и надеждни партньори като Посолството на Виетнам в София, Виетнамската агенция за насърчаване на търговията и Виетнамската търговско-промишлена палата. Тя представи българските компании, които участваха в срещата, представители на секторите: селско стопанство, хранително-вкусова промишленост, авиация, транспорт и логистика, информационни технологии, металургия и металообработка, инфраструктура, търговия с кафе, туризъм, медицински сектор, енергетика и др.

Юлиян Балчев, главен секретар на Българската агенция по инвестиции представи икономическата и инвестиционна среда в страната.

Участниците се запознаха и с възможностите за правене на бизнес във Виетнам, представени от експерти от различни министерства и институции с обхват търговия индустрия, фармацевтичен сектор, химическа индустрия , механика и инженеринг и др.

 

 


22.05.2024 г.

Още новини:

Видео:

Назад