Назад

БТПП и МВнР подготвят форум, посветен на очаквани ползи за бизнеса от присъединяването към ОИСР



Председателят на Българската търговско-промишлена палата проведе разговор с представители на Министерството на външните работи - Искра Ангелова, и.д. директор на дирекция „Външноикономически отношения и сътрудничество за развитие“, и Анастасия Миленова, дипломатически служител в същата дирекция. Повод за срещата бе подготовката на съвместно събитие за бизнеса и ролята, която приемането на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ би оказала върху него. Ползите от членството на Република България в ОИСР по отношение на бизнеса ще бъдат във фокуса на събитието.

Инициативата е във връзка с предстоящо посещение на заместник-генералния секретар на ОИСР Улрик Кнудсен в София.

Цветан Симеонов изрази подкрепата на БТПП за организирането и осъществяването на такъв форум, особено с оглед на необходимостта от информиране на бизнес средите в България относно мисията на ОИСР, процеса на кандидатстване на България за присъединяване към организацията и възможностите, които това ще донесе.

По време на срещата бе подчертано, че ОИСР е утвърдена международна организация с водеща роля в изработването и прилагането на най-високи стандарти във всички ключови области като управление, данъчната политика, транспортна инфраструктура, селско стопанство, образование, дигитална икономика и иновации, климат и др.

В ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия. Наред с България, кандидати за членство в ОИСР са още Румъния, Хърватия, Бразилия, Аржентина и Перу.

Предварителен интерес за участие в събитието, планувано за началото на месец април, можете да заявите в БТПП, дирекция „Международно сътрудничество и международни организации“, e-mail: interdpt@bcci.bg.

 


06.03.2024 г.

Още новини:

Видео:

Назад