Назад

111-та годишнина на Националната търговско-банкова гимназия





С откриването на ежегодния училищен панаир Националната търговско-банкова гимназия отбеляза своята 111-та годишнина и 25 години от стартирането на проект „Интегративно практическо обучение“. Събитието уважиха министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, заместник-министърът на образованието и науката Мариета Георгиева, главният секретар на Българската търговско-промишлена палата д-р Васил Тодоров, началникът на Регионалното управление на образованието – София-град Ваня Кастрева и др.

Д-р Васил Тодоров, главен секретар на Българската търговско-промишлена палата, посочи, че както и преди век, така и днес българската икономика се нуждае от отлично подготвени квалифицирани специалисти по стопанското управление, в крак със съвременните тенденции и технологии.

“За Българската търговско-промишлена палата е чест, че нашият първообраз – Софийската търговско-индустриална камара (СТИК) е основател на това училище. Лично първият председател на БТПП е стоял начело на комисия заета с изграждането на това училище през 1913 г.

Радваме се, че днес НТБГ не са забравили своята история и в резултат на това нашето дългогодишно сътрудничество продължава да изпълнява целта си - развитие на предприемачески нюх в учениците от гимназията, които всяка година са на стаж в Палатата.

Националната търговско-банкова гимназия е училището с най-много учебни предприятия – 64 формирования с повече от 800 ежегодно участващи ученици. За БТПП това е доказателство, а надявам се също и за останалите институции, че училището работи и се развива”, добави д-р Тодоров и изрази надежда, учениците които вижда днес в бъдеще ще бъдат част от управленските екипи на банки и застрахователни дружества.

На тазгодишното издание на панаира участваха всички 64 формирования на училището – 20 учебни банки, 6 учебни застрахователни компании и 38 учебни търговски фирми с разнообразени предмети на дейност. Те имат 43-ма ментори и спонсори – банки, фирми, застрахователни компании, които осигуряват методическа и финансова помощ.

За времето на проекта „Интегративно практическо обучение“ са създадени повече от 500 учебни банки, учебни фирми, учебни застрахователни компании, учебни митници и други. Около 8 000 ученици са преминали през тази форма на практическо обучение.

 


29.02.2024 г.

Още новини:

Видео:

Назад