Назад

Среща с новия посланик на Арабска република Египет





Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов разговаря с Н.Пр. Надер Саад - посланик на Арабска република Египет, който връчи акредитивните си писма при президента Румен Радев съвсем скоро. Основна тема на срещата бяха възможностите за разширяване на двустранните икономически отношения. Посланикът се запозна с дейността на БТПП и традициите в контактите й с партньори от Египет. Симеонов подчерта, че Египет е много важен партньор за България. През 2026 г. ще се навършат 100 години от установяването на официални двустранни връзки между двете страни, но все още има нужда от подпомагане на знанието и разбирането в двете посоки за възможностите за взаимодействие.

Египет е най-големият външнотърговски партньор на страната ни от региона на Близкия изток и Африка. За периода януари-ноември на 2023 г. е постигнат общ стокообмен в размер на 1028.52 млн. щ. д., от които българският износ е 682.90 млн. щ. д. През 2022 г. стокообменът между двете държави е на стойност 828.34 млн. щ. д., отчитайки ръст от 38.75%, спрямо 2021 г. За 2022 г. износът от България достига 567.90 млн. щ. д., а вносът от Египет е на стойност 260.44 млн. щ. д.

Събеседниците обсъдиха поредица от стъпки, които да предприемат съвместно за повишаване на стокообмена, който по думите на дипломата има капацитет за утрояване в близките няколко години.

Посланик Саад сподели, че в началото на месеца е проведено заседание на Съвместната комисия за сътрудничество България-Египет, чиято цел е съгласуване на политически насоки на българо-египетските отношения и проследяване на изпълнението на споразуменията и програмите за сътрудничество. В нея са взели участие министри и експерти от България, включително министърът на външните работи и министърът на икономиката и индустрията. Създаването на Българо-египетски бизнес съвет е обсъждано по време на заседанието. Българската търговско-промишлена палата ще съдейства активно за осъществяването на тази инициатива.

Компаниите, заинтересовани за участие в Българо-египетски бизнес съвет, могат да се свържат с БТПП, дирекция Международно сътрудничество и международни организации, e-mail: interdpt@bcci.bg.

 

 


27.02.2024 г.

Още новини:

Видео:

Назад