Назад

Среща в БТПП с посланика на България в Сърбия

През м. ноември т.г. предстои посещение на българска бизнес делегация в Босилеград и Ниш и двустранен бизнес форум


 

Н. Пр. Петко Дойков, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Сърбия, посети БТПП и разговаря с председателя Цветан Симеонов. По време на разговора бяха дискутирани развитието на търговско – икономическите отношения между двете страни и намирането на начини за постепенно повишаване на двустранния стокообмен.

В тази връзка бе договорено двата екипа от експерти на посолството съвместно с експертите на БТПП да подготвят и да организират през следващия месец посещение на българска бизнес делегация в Сърбия в района на Босилеград и Ниш. По време на посещението се предвижда и провеждане на двустранен бизнес форум. БТПП допълнително ще информира заинтересованите  български компании  и организации за точния период на пътуване и условията за участие.

По информация на Министерство на икономиката и индустрията при сравнение на данните за релевантни периоди на 2021 г. и 2020 г. се отчита:

  • ръст на стокообмена от 35/9%;
  • увеличение на износа от 50.0%;
  • ръст на вноса от 24.5%;
  • търговското салдо е отрицателно за България и възлиза на 22.4 млн. евро.

Към момента, търговските отношения между България и Сърбия са регулирани от Споразумението за стабилизиране и асоцииране между ЕС и Република Сърбия, подписано през 2013 г.

Български предприемачи с интереси в Сърбия могат предварително да заявят интерес при дирекция “Международно сътрудничество и международни организации” на имейл – irelations@bcci.bg


11.10.2022 г.

Още новини:

Видео:

Назад