Назад

Новият ръководител на СТИВ - Ханой на посещение в БТПП

Бяха очертани приоритетите в бъдещото двустранно сътрудничество




 

Новоназначеният ръководител СТИВ във Виетнам Цветан Алексов посети БТПП и разговаря с председателя Цветан Симеонов.

По време на срещата бяха обсъдени различни аспекти на двустранните търговско – икономически отношения и очертани приоритетите в бъдещото сътрудничество между България и Виетнам. Бе констатирано, че двете страни имат традиционно добри партньорски отношения, като нова възможност за развитие на сътрудничеството дава и подписаното през 2020г. Споразумение за свободна търговия между ЕС и Виетнам. 

Председателят на БТПП Цветан Симеонов представи услугите и капацитета на Палатата за разширяване на сътрудничеството между бизнеса от България и Виетнам. Той акцентира върху издаването и заверката на редица търговски документи от БТПП, предоставянето на консултации, извършването на икономически анализи, организрането на представяне на чуждестранни фирми, двустранни срещи с потенциални български партньори и търговски изложения.

През изминалата година БТПП бе домакин на две големи събития, допринесли за разширяване на двустранните делови контакти.

През месец октомври м.г. БТПП бе домакин на работна среща с вицепрезидента на Социалистическа република Виетнам - г-жа Во Тхи Ан Ксюан и виетнамски компании. Събитието бе организирано съвместно с Посолството на Виетнам в София и се проведе в хибриден формат.

В рамките на събитието се проведе делова среща на Цветан Симеонов с председателя на Съвета на жените-предприемачи от ТПП на Виетнам и водач на делегацията г-жа Нгуен Тхи Туйет Мин, с която бяха обсъдени различни аспекти на двустранното партньорство. Като резултат от срещата бе подписването на  Меморандум за сътрудничество между българска и виетнамска фирма в сферата на медицинското оборудване и фармацията.

През месец декември м.г. БТПП взе участие в онлайн сесия на тема „Потенциални сектори на сътрудничество между България и Виетнам“. Събитието се организира съвместно с Посолството на Социалистическа република Виетнам в София и Виетнамската агенция за насърчаване на търговията /Vietrade/.

Целта на онлайн сесията бе да се представи актуална информация за българския пазар, както и за някои от потенциалните сектори на сътрудничество между двете страни: селско стопанство, хранително-вкусова и лека промишленост. Повече от 80 представители на виетнамски фирми и институции взеха участие в събитието.

По информация на Министерство на икономиката за първите шест месеца на 2020 г. износът от България достига 20.3 млн. щ. д., което отбелязва лек спад от -1.5% в сравнение със същия период на предходната година. Вносът от Виетнам е на стойност 36.7 млн. щ. д., като тук се отбелязва ръст от близо 10% в сравнение с периода за 2019 г. Стокообменът между двете държави е на стойност 57 млн. щ. д., като и тук статистиката отчита ръст от около 5.4% в сравнение с първите шест месеца на 2019 г.

Предстои при нормализиране на пандемичната обстановка България да домакинства следващата Смесена комисия за икономическо сътрудничество между двете страни. 

 

 

 

 

 

 


14.01.2022 г.

Още новини:

Видео:

Назад