Назад

Среща с посланика на Република Австрия



Среща с новоназначения посланик на Република Австрия Н.Пр. Андреа Вике проведе председателят на БТПП Цветан Симеонов. В срещата взе участие и главния секретар на Палатата Васил Тодоров.

Посланик Вике е в България само от два месеца, но вече активно участва в инициативите на своята страна по повод председателството на Съвета на ЕС юли – декември 2018 г.

Симеонов запозна дипломата с отношенията на БТПП с партньори от централно-европейската страна и подчерта, че връзките с Търговската камара на Австрия са отлични вече десетилетия. Сътрудничеството с Търогвския отдел на Посолството в София и представителя на Търговскатакамара на Австрия в България Улрике Щрака също е много плодотворно през 2018 г. Бяха споменати поредица от бизнес събития, инициирани от австрийска страна и осъществени съвместно с БТПП в България като представяне на австрийската индустрия и инвестиции в България, среща и презентация на студенти от Залцбургския икономически университет, стопанска мисия в секторите машиностроене и металообработка, регулярни срещи на Австрийския бизнес клуб и др. Търговският отдел към посолството оказа съдействие при посещението и участието на председателя на ЕВРОПАЛАТИ – г-н Кристоф Лайтл в Европейски парламент на предприятията в София. Най-голямото събитие през годината бе българо-австрийски форум на тема транспортна инфраструктура, с участието на президентите на двете държави в България.

Председателят на БТПП информира посланик Вике за сътрудничеството на палатата с Асоциацията на европейските палати и конкретно с председателя на организацията Кристоф Лайтл, който бе в София по повод Европейския парламент на предприятията в нашата страна и среща на борда на директорите на Европалати през юни тази година. Той разясни, че БТПП подкрепя неговата програма за развитие на асоциацията и ще окаже пълно съдействие за реализацията й, т.к. предвижда мерки за активизиране участието на Търговско-промишлените палати от Западните Балкани и Централна Азия в работата й.

В хода на разговора бе обсъдено и следващото събитие на Евроклуба при БТПП, което ще се проведе на 7 януари 2019 г. с предаването на председателството на Съвета на ЕС от Австрия на Румъния.

 


23.11.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад