Назад

Министър Цачева: Арбитражният съд при БТПП има водеща роля в алтернативния способ за разрешаване на правни спорове

Конференция, посветена на 120-годишния юбилей на арбитражната дейност в системата на БТПП и 65-годишнината от създаването на Арбитражния съд при БТПП
Арбитражният съд при Българска търговско-промишлената палата (БТПП) има водеща роля за утвърждаване на алтернативния способ за разрешаване на правни спорове и създаване на традиции в тази насока. 
 
Това заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева по време на конференцията посветена на 120-годишния юбилей на арбитражната дейност в системата на БТПП и 65-годишнината от създаването на Арбитражния съд при БТПП. 
 
Пред участниците в събитието, организирано от БТПП, тя подчерта усилията, които ръководството на Арбитражния съд полага за формирането на квалифицирани кадри за бъдещата си дейност, като в продължение на повече от 12 години ежегодно провежда обучения на завършващи студенти юристи по въпросите на арбитражи, а от 4 години организира състезания по международен търговски арбитраж за студенти.
 
По думите на министър Цачева през годините Арбитражният съд при БТПП продължава да бъде институцията, чиято практика се ползва с най-голям авторитет сред представителите на стопанската дейност и юридическите среди.
 
„Той успешно се адаптира към обществено-икономическите промени, настъпили след 1989 г., както и в контекста на подобряване и усъвършенстване на нормативната основа, правилата за арбитражния процес, така и по отношение на въвеждането на съвременните технологии – дигитализацията в администрирането на арбитражните дела“, допълни правосъдният министър.
 

АС решава спорове в съответствие с по-кратките срокове, с по-кратките разходи и с по-адаптираното към нуждите на бизнеса правораздаване.

120 години са доста сериозен юбилей. Аз самият 38 години работя в БТПП и съм бил в досег с арбитража, който винаги е бил на особена почит. Не е случайно, че арбитражът е създаден само 2 години след създаването на Софийската търговско-индустриална камара. Това заяви в приветственото си слово председателят на БТПП Цветан Симеонов. По думите му през всички тези години арбитражът е преминал през възходите и трудностите на цялата  държава, на цялата  икономика, но е устоял на бурите на времето и екипът на Арбитражния съд вече толкова години пази традициите. "АС при БТПП продължава да бъде лидер в арбитражното производство, той е изцяло  дигитализиран и да даде такъв пример, че всички търговски палати в Югоизточна Европа да изпращат своите секретариати по арбитраж да се учат тук, включително и заради дигитализацията", категоричен бе Цветан Симеонов.
 
Приветствие към участниците в конференцията отправиха председателят на Арбитражния съд към БТПП Благовест Пунев, почетният председател на АС проф. д-р Силви Чернев и зам.-председателя Александър Кацарски.
 
Сред гостите в събитието бяха председателят на Виенския арбитражен център, председателите на Арбитражните съдилища при търговските палати на Събрия, Украйна и Естония и зам.-председателят на Международния арбитражен съд към Международната търговска камара в Париж.
 
Повече снимки може да разгледате ТУК.
 
Видео от събитието може да видите ТУК.

19.04.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад