Назад

Успешно приключи Българо-турският бизнес форум в Истанбул





Българо-турският бизнес форум, организиран съвместно от Съвета за външноикономически връзки на Турция – DEIK, Изпълнителната агенция за насърчаване на МСП, Българската търговско-промишлена палата, Българско-турската търговско-индустриална камара със съдействието на Посолството на Република Турция в София и Българското консулство в Истанбул, се проведе при изключителен интерес от страна на компании и бизнес организации от двете страни с близо 400 участници.

В изказването си при откриването на форума председателят на БТПП Цветан Симеонов подкрепи своя колега Осман Ак – председател на Турско-българския бизнес съвет, в позицията, че е необходима сериозна работа за подобряване на обслужването при преминаване на стоки на граничните пунктове между България и Турция. Симеонов напомни за възможността за извършване на обработката на граница от съвместни екипи от двете страни, което ще намали времето за преминаване наполовина, както и ще реши въпроса с декларирането на стоките, които преминават двете граници на различни цени с оглед заобикаляне на митнически и данъчни разпоредби.

Председателят на палатата отбеляза отличното сътрудничество между БТПП и Съвета за външноикономически  връзки на Турция - DEIK, Съюза на турските търговско-промишлени, морски палати и стокови борси - TOBB, Търговските палати на Бурса, Измир, Чанаккале, Одрин, БАЛКАНТЮРКСИАД, Българско-турската търговско-индустриална камара и други смесени организации. „Изключително важна е и ролята, която имат регионалните търговско-промишлени палати от граничните с Турция райони за разширяване на двустранните отношения“, заключи Симеонов.

Участниците в събитието зададоха много въпроси, на които отговориха Цветан Симеонов, Габриела Козарева, изпълнителен директор на ИАНМСП, Фикрет Индже, председател на Българско-турската търговско-индустриална камара, както и участващите във форума турски компании с успешни практики и инвестиции в България, сред които  Kastamonu Entegre,  Alcomet, Sarten,  Akgün.

Двустранните бизнес срещи продължиха до късния след обяд на 2 април при много голям интерес от двете страни.


03.04.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад