Назад

АОБР се срещна с Омбудсмана на РБ във връзка с жалбата си срещу т. нар. американски централи



„По силата на дългосрочно сключените договори с т. нар. американски централи, всяка година тези две централи непазарно изземват от българските домакинства и българския бизнес 485 млн. лв.“. Това заяви председателят на АИКБ Васил Велев по време на пресконференция днес, 2 април 2018 г., след среща на ръководителите на национално представителните работодателски организации с Омбудсмана на РБ Мая Манолова.

Повод за срещата бе  жалбата на Божидар Данев (БСК), Васил Велев (АИКБ), Кирил Домусчиев (КРИБ) и Цветан Симеонов (БТПП), в качеството им на физически лица, срещу т. нар. „американски централи“. Документът бе внесен в деловодството на Омбудсмана на РБ на 23.03.2018 г.

Според изпълнителния директор на КРИБ Евгений Иванов, печалбата, която американските централи реализират, е от 54 до 59%. „Дори в наркобизнеса няма такава печалба. Всичко това се пренася върху цената на тока, а това отблъсква инвеститорите“, категоричен бе Евгений Иванов.

Главният секретар на БТПП Васил Тодоров поясни, че жалбата на работодателските организации срещу неизгодните договори с американските централи цели да бъде създадена обществена нетърпимост срещу това ограбване на българските предприятия и граждани.

От своя страна, омбудсманът Мая Манолова информира, че предстои да проведе подобен разговор и с представителите на американските централи, като паралелно с това ще изиска от компетентните институции – Министерство на енергетиката, Министерство на финансите и КЕВР, информация за това какво е предприела всяка от тези институции по казуса и направени ли са съответните анализи и разчети за възможните сценарии. „Притеснителна е липсата на пълна информация за това какви действия са предприети от институциите и на каква фаза са тези действия. И, второ, правила ли е някоя от тези институции икономически, финансов и правен анализ за евентуалните последици от предоговарянето или развалянето на договорите за двете централи“, заяви Мая Манолова. Тя допълни, че не е съгласна евентуалните неустойки по договорите да бъдат платени от българските граждани. „Обществото има право да разполага с пълната информация по този случай, тъй като сметката показва, че тя и в момента се плаща от българските домакинства“, каза още Мая Манолова.

Във връзка със заплахата от неустойки по договорите председателят на АИКБ Васил Велев припомни, че подобни централи (при това, със същия инвеститор) преди време имаше в Полша и Унгария. „Полша и Унгария прекратиха договорите, спечелиха арбитражите и отдавна забравиха, че са имали такъв проблем. Тези договори трябва да бъдат прекратени и у нас, а централите да започнат да продават на борсата, на пазарни цени“, категоричен бе Васил Велев.

Васил Велев съобщи, че АОБР вдига степента си на готовност за протести от „код жълт“ на „код оранжев“, като евентуалните протести ще се провеждат пред американските централи и пред ТЕЦ-Варна. Повод за поредното недоволство на работодателските организации е внесеното в петък (30 март) в КЕВР заявление от страна на ТЕЦ-Варна за включване в регулирания пазар на енергия. „Това, което в резюме казва ТЕЦ-Варна в заявлението си, е „Искаме и ние като американските централи да работим“. Цената, по която ТЕЦ-Варна се готви да продава, е 191 лв./мегаватчас. Това означава, че допълнително енергийният микс ще бъде натоварен с минимум 250 млн. лв. годишно, а това ще доведе до увеличение на цената на ел. енергията – и за битовите, и за индустриалните потребители“, съобщи Васил Велев и допълни, че това е „трета американска централа“.

ВИЖТЕ ПЪЛЕН ВИДЕОЗАПИС НА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА!


02.04.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад