Назад

Цветан Симеонов официално откри изложба-живопис и графика „Ретроспекция на цивилизацията“ в БТПП

Николай Стайковски: Ценя онези прояви на изкуство, които са дълбоко същностни, много хуманни и положителни






В продължение на корпоративно-социалната отговорност на Палатата, БТПП продължава да подкрепя подобен вид проекти, които обогатяват културата на служители и посетители. Председателят на БТПП Цветан Симеонов благодари на екипа на Палатата за работата през годината и подчерта, че фоайето изглежда много по-приветливо, когато в него има изложени произведения на изкуството. Откритата изложба ще може да бъде разгледана до 31 януари 2018 г.

„Винаги съм ценял онези прояви на изкуство, които са много дълбоко същностни, много хуманни и положителни. Бил съм сдържан към изкуството с отрицателен ефект, дори и ако е в най-висока степен на професионализъм:“ Това заяви художникът Николай Стайковски. “Моят интерес към миналото не е случаен. Ако ние хората можехме по-често, като през рентген, да погледнем към това, което се е случвало, най-вероятно животът ни щеше да бъде по-различен“, изтъкна още той. По думите му именно в миналото се крият много поуки и това е особено съществено за един изключително културен народ, какъвто са българите. Откритата в БТПП изложба представя една ретроспекция на цивилизацията, в голяма степен - ретроспекция на българите, на нашата култура и история, като гръбнак на цивилизацията, независимо от това до каква степен нашата история е забравена, изтрита, непроучена или фалшифицирана.

„В част от своите картини, в цикъла „Рунически послания“, аз съм много радостен, че директно ще бъда полезен на своите съвременници не само като средства, но и по много особен начин. Те ни представят как преди нас хората са си помагали“, убеден е Стайковски. Според него съвременният човек до някаква степен е като дърво без корени. От една страна, дистанциран от природата, която е неговата естествена среда, от друга страна, до някакъв начин, изкуствено дистанциран от своите корени и традиции.

Николай Стайковски е роден в гр. Плевен. Завършва НХА в София /графика/ при проф. Г. Симеонов, а след това е на следдипломна специализация в Академията за изящни изкуства във Варшава. Лауреат е на Втора награда на конкурса „Графика Варшавска“ – 1999 г. и специална награда на Съюза на полските художници – 2000 г. Негови творби се намират в НХГ, СГХГ, ХГ „И. Бешков“,Исторически музей – Плевен и др., както и в частни колекции у нас и в Европа. Голяма част от ранното му графично творчество е духовно и тематично свързана с националното културно-историческо наследство.

Напоследък картините му стават все по-зрели и по-символични, разнообразни, изпълнени със специфична маслена техника.




19.12.2017 г.

Още новини:

Видео:

Назад