Назад

Вечер, посветена на Иван Грозев, първи председател на Софийската търговско-индустриална камара

„Благодаря на цялото ръководство на общината в Карлово и на директора на Музей „Васил Левски“ в града – Дора Чаушева, които винаги са ни оказвали подкрепа, когато сме се обръщали за съдействие във връзка с реставрацията на къщата на Иван Грозев. Надявам се и за в бъдеще да продължи доброто сътрудничество, за да може да реализираме този проект -  кампания за възстановяване на къщата на Иван Грозев в Карлово и превръщането ѝ в музей“.  Това заяви главният секретар на БТПП Васил Тодоров в Мраморно фоайе на Столичната библиотека по време на вечер, посветена на Иван Грозев, първи председател на Софийската търговско-индустриална камара.

По думите на Васил Тодоров реставрирането на къщата – паметник на културата,  се очаква да завърши през м. декември, но е важно да се отбележи, че реставрацията е по-сложен процес от самото строителство.

„Благодарение на инвестицията, направена от Палатата, и на кампанията, организирана от БТПП - ДА ВЪЗСТАНОВИМ КЪЩАТА НА ИВАН ГРОЗЕВ В ГРАД КАРЛОВО!, много граждани и бизнесмени се отзоваха на призива ни и дариха средства, за да може този паметник на културата да възстанови вида си, и аз вярвам, че следващата ни среща ще бъде вече в Карлово – в къщата на първия председател на Софийската търговско–индустриална камара“, заключи изказването си главният секретар на БТПП Васил Тодоров.

Иван Грозев е бил сред най-видните възрожденци, патриоти и родолюбци, един от най-близките помощници на Левски и участник в четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Като един от първите кметове на София след Освобождението превръща столицата в град с европейски облик, довършва и паметника на Васил Левски в София. 

Той е първият председател на Софийската търговско-индустриална камара (днес Българска Търговско-промишлена палата), участва в създаването на средно търговско училище в София, работилница за ремонт на локомотиви и вагони, както и църквата „Св. Илия“ в Княжево.

Името на всеки дарител, включил се в инициативата, влиза в списъка на родолюбците - благодетели, който ще се съхранява в музея за личността и делото на Иван Грозев. Подготвени са и много награди за дарителите, информация, за които е на разположение в платформата Collectim.


31.10.2017 г.

Още новини:

Видео:

Назад