Назад

Ползите от СЕТА ще са както за Канада, така и за ЕС, чийто взаимен стокообмен ще се увеличи с над 20 на сто

Репортаж с позицията на Цветан Симеонов, председател на БТПП


Според председателя на БТПП Цветан Симеонов ползите ще са както за Канада така и за ЕС, чийто взаимен стокообмен ще се увеличи с над 20 на сто. Падането на митата, които сега на нива от 12-15 % ще увеличи износа за традиционно силни производства у нас като машиностроене, електроника, електротехника, текстилна промишленост- прогнозира той за рубриката на БНР "ЕВРАНЕТ ПЛЮС" и допълни, че ползи ще имат освен икономиките като цяло, така и крайните потребители, за които стоките ще поевтинеят.
 
По данни на ЕК 286 български фирми имат износ за Канада. В тях работят 6 400 души.
 
Крие ли опасности вносът, както твърдят опонентите на търговското споразумение? Според Цветан Симеонов той дори ще бъде осветлен, движението на стоките ще е проследимо, а правилата на ЕС имат достъчно механизми да осигурят информиран избор на потребителите.
 
Въпреки опитите за реанимация, затваряне на икономиките е отдавна изживян етап. СЕТА е предизвикателство, но за добро, смята още Цветан Симеонов, защото ще направи икономиката по- конкурентоспособна. 
 
Очаква се споразумението частично да влезе в сила още през април, а Канада да изпълни обещанието си да премахне визите за български граждани.
 
Данни за споразумението от Министерство на икономиката може да видите ТУК.
 

17.02.2017 г.

Още новини:

Видео:

Назад