Назад

Тайвански фирми с интерес към установяване на стратегическо партньорство, технологичен трансфер и инвестиции на Балканите

Възможностите за бизнес сътрудничество с България, макроикономическите показатели на страната ни, предимствата на България и инициативите на правителството за привличане на чуждестранни инвестиции бяха представени от председателя на БТПП Цветан Симеонов на бизнес семинар в Тайпе, Тайван. Специално внимание бе отделено на ролята на БТПП в подкрепа на бизнеса, многообразието от услуги, които Палатата предлага, независимо от националността на инвеститора (презентацията ТУК)

В събитието, организирано от Китайската асоциация за международно икономическо сътрудничество (CIECA),  участват представители от България и Гърция, както и тайвански институции и фирми с опит на Балканите.

При откриването на семинара Фред Хуанг, зам.-председател на CIECA, и г-жа Шу-Мей Янг, зам.-главен директор на Тайванското бюро за външна търговия към Министерството на икономиката, отбелязаха  интереса на тайванските компании към Балканския регион  за установяване на стратегическо партньорство, технологичен трансфер и инвестиции.

От българска страна в семинара участва и Иван Кашукеев, представител на БТПП във Виетнам и  зам.-председател на Търговска палата на страните от Централна и Източна Европа във Виетнам.

Презентация на инвестиционните възможности на област Западна Македония, Гърция направи кметът на град Козани Елевтериос Йоанидис. Представени бяха още възможностите за сътрудничество на тайвански фирми на Балканите в областта на информационните технологии и LED-осветлението.

Много от присъстващите над 80 компании и организации проявиха интерес за сътрудничество с български партньори.

Председателят на БТПП  разговаря с г-жа Шу-Мей Янг. Обсъдени бяха потенциални сфери за сътрудничество между Палатата и Тайванското бюро за външна търговия към Министерството на икономиката. Като перспективни сектори бяха очертани ИКТ и хранително-вкусовата промишленост, но страните остават отворени и за други браншове и форми на партньорство от взаимен интерес. Г-жа Шу-Мей Янг представи принципна  позиция за ролята на държавните институции в отношението с бизнеса, като отбеляза, че преобладаващата част от лицензионните режими са опростени и максимално електронизирани – подаване на документите и връщане на съответните разрешения.

На среща в Сдружението на МСП на Тайван (неправителствена организация за съдействие на предприемачите)  беше договорено тайванска делегация с представители на МСП да посети България до края на годината.

Програмата на визитата, която продължава до 25 юни, включва още срещи, както и посещение на международно  изложение в областта на хранително-вкусовата промишленост Food Taipei 2016, технологичен институт, научен парк и обсерватория.

След приключване на деловата мисия в Тайпе БТПП ще информира за конкретните интереси и постигнати договорености.


23.06.2016 г.

Още новини:

Видео:

Назад