Назад

Проучване на Европалати: България е на 5то място в ЕС по оптимистични очаквания за бизнес климата







 

На пресконференция Цветан Симеонов, председател на БТПП, съобщи резултатите от проучването на Европалати (Асоциацията на европейските търговско-промишлени палати), което се провежда за 20-та поредна година. 

Прогнозата за икономическите показатели в България за 2013г. показват:
 
  • Дестабилизиращият ефект върху фирмите от този продължителен период на икономически сътресения ще продължи да доминира и през 2013 г. 
  • Резултатите показват, че бизнес климатът е на историческия минимум за 2013 г., но от друга страна са налице относително благоприятни стойности за някои други показатели. Признаците за бързо възстановяване не са много, като впечататлението е, че 2013 г. се очаква да бъде още една трудна година за Европа.
  • Икономическите перспективи за продажбите на чужди пазари са ключов фактор за растеж пред европейските страни, като по този индикатор се регистрира най-голям оптимизъм за 2013 г. в страните членки на ЕС. 
 
 
Цветан Симеонов обясни, че България трябва да разширява позициите си и извън ЕС. Стремежът на БТПП е да насочим и разширим възможностите за износ в страни не само в ЕС. Oчакваме по-сериозни инвестиции от Далечния изток. Друг елемент на оптимизъм е интересът към България от страна на Гърция и Франция. Разработват се и други екзотични пазари, например Иракски Кюрдистан.
 

 


20.11.2012 г.

Още новини:

Видео:

Назад