Назад

Нека се съобразим с европейската практика





 
Изказване на Цветан Симеонов – председател на БТПП, пред Комисията по труда и социалната политика  11-01-2012 г по Точка 1  Представяне, обсъждане и гласуване на Указ № 304 от 27 декември 2011 г. на Президента на Република България, постъпил в Народното събрание на 28. 12. 2011 г., за връщане на ново обсъждане на Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда, приет от Народното събрание на 15. 12. 2011 г. и мотивите към указа.
     
Благодаря за възможността да изкажем отново нашето мнение директно пред Комисията. Съдържанието на ветото на Президента е доста по-обширно от това, което ние сме представили като аргументация, защото нас ни интересуват предимно работодателските въпроси. 
Първо, не е точно твърдението, че  критериите в сегашния текст на КТ отговарят на международната практика. Няма такава практика нито в Европейския съюз, нито по света, според която специално работодателските организации да отговарят на ограничителни критерии. Така твърденията на Министерството на труда, че има специални текстове и споменавания касаещи БТПП, няма такива текстове в европейски документи. Обратното  -- ние също сме цитирали няколко документа на ЕС, с които ясно се признават и други организации за работодателски, в т.ч. и Асоциацията на европейските търговско-промишлени палати – това е друга организация, в която ние също членуваме. И там има признание и няма никакви пречки за статута на БТПП и за качеството й на работодателска организация.
Затова бих желал да напомня, че точно с такива дейности са оторизирани организации в Дания, Австрия, и то точно търговски палати, и това не им пречи да бъдат работодателски организации. Още едно доказателство, че твърденията, че сме извън европейската практика, са неверни.
Затова се обръщам към членовете на Комисията по социални въпроси. Нека се съобразим с европейската практика, нека не се робува на това, че Президентът е направил ветото, да се вникне в аргументите и да се гласува по съвест. Благодаря.

Бележка – Преди да обяви за приключени дебатите по обсъждане на Указ № 304 от 27 декември 2011 г. на Президента на Република България за връщане на ново обсъждане на Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда, приет от Народното събрание на 15. 12. 2011 г. и мотивите към указа, председателят на Комисията Драгомир Стойнев попита дали в заседанието има представители на БСК. След това той обяви, че ако бъде приет Кодекса за труда в сега действащия му вид, под удара ще може да се окаже не е само Българската търговско-промишлена палата(БТПП), а и Българската стопанска камара (БСК). 
За пръв път това го чувам, заяви пред журналисти министър Тотю Младенов. Според него няма опасност БСК да отпадне от Тристранния съвет.

12.01.2012 г.

Още новини:

Видео:

Назад