Назад

В БТПП се проведе дискусия за ефективните агенции за събиране на вземания в България







 
 „Събирането на вземания е бизнес като всеки друг – по-ефективния ще спечели, а нуждата от правила и споделянето на опита на най-добрите действащи модели ще позволи бизнесът да работи и когато е в ролята на кредитор и когато е длъжник” – с тези думи заместник председателят на БТПП Георги Стоев откри дискусия, провеждана с участието на представители на този бизнес-сегмент и на НАП.

Агенции за събирания на вземания настояват за закон, който да регламентира дейността им. Те дискутираха проблеми на бранша по време на дискусия, организирана от b2b Media и БТПП.

Представители на фирмите EOS Matrix, Cycle credit, Frontex, FSG Consulting и Mellon Bulgaria участваха в медийна дискусия, организирана от b2b media и БТПП днес. Пред аудитория от адвокати, частни съдебни изпълнители, представители на банки, финансови институции и медии колекторите отговориха на въпросите: http://www.eventbox.bg/images/px.gif каква е цената за управление и изкупуване на един дълг, в кои браншове риска от несъбираемост е най-голям, ще се създаде ли в България Асоциация на колекторските фирми и закон, регламентиращ дейността. Коментирани бяха предложения да бъде създаден регистър на лошите кредити и въведен фалита за частни лица.

 „Журналисти и наши партньори много често ни питат от къде идва нашия бизнес. Един от отговорите е, че както един човек може да е много добър в едно нещо, така и една компания може да е ефективна в конкретна област. Ние сме изключително добри във възстановяването на средствата.  Имаме това ноу-хау (изразяващо се в специфично обучение и подходяща инфраструктура), за да съберем дълга по такъв начин, че клиента да не бъде обиден. За нас процеса е много по-евтин и по-ефективен” - каза пред журналисти Райна Миткова-Тодорова, управител на ЕОС Матрикс. Колекторската компания, която е на пазара от 2002 г., е част от Американската и Британската колекторски асоциации. Фирмата предлага правни услуги, обучения по събиране на вземания и изкупуване на дългове.

„Специализираме се в управлението на вземанията. Заблуда e, че банките имат да събират най-много задължения. Проблемът в България са задлъженията на бизнеса. Когато се взимат кредити, тяхното връщане означава че бизнеса ще може да прави нови инвестиции и да отваря нови работни места.  Колкото повече хора от бизнеса се замислят над това как да управляват бизнеса си, толкова по-добре” - сподели позицията си Тихомир Тошев, управляващ партньор на  Frontex - една от новите и изцяло българска компания.  Тя разчита на познаване на спецификите на българския пазар. Нейни клиенти са български банкови инебанкови финансови институции, ютилити и телекомуникационни компании.

“Цялата верига от задължения накрая стига до потребителя. В България липсва строго специфична правна рамка, регламентираща дейността по събиране на вземания.  Съществува само общо законодателство. Крайно време е да се създаде нормативен акт и етична рамка, които да се спазват. Да се създаде и официален публичен регистър на некоректните длъжници” - предложи Васил Тошев, управляващ съдружник на FSG Consulting. Фирмата се занимава с цялостен мониторинг и управления на вземания и акцентира върху проблеми, свързани с вземания на аптеки от Здравната каса.

„Да спазваме репутацията на нашите партньори и клиенти е наша философия по отношение на управлението на дълга” каза Константинос Константину, ръководител Кол център на Mellon Bulgaria. Отговорността към околната среда, служителите, децата, културата и спорта са сред останалите фокуси на компанията, основана през 2001 г. като член на Mellon Group of Companies.

Cycle credit е фирма, оперираща на българския пазар, като част от голямата гръцка компания ICAP Bulgaria. Спецификите на дейността й представи Димитринка Гринко, директор бизнес развитие. Идеята за създаване на публичен регистър бе подкрепена от Димана Митева, зам. изпълнителен директор на НАП –участник в дискусията.

 


27.04.2011 г.

Още новини:

Видео:

Назад