Назад

Среща на Евроклуба при БТПП по повод Латвийското председателство на Съвета на ЕС





Евроклубът при БТПП отбеляза на традиционна среща новата смяна на председателството на ЕС. Участие в събитието взеха посланици и търговски представители на страни членки на ЕС, представители на правителството и бизнес средите, както и на неправителствения сектор, журналисти и членове на Управителния съвет на БТПП.
 
Цветан Симеонов, председател на БТПП, откри срещата с пожелания за успешна 2015 година, като изтъкна, че тя ще бъде ключова за БТПП - ще отбележи своя 120-годишен юбилей.
 
Н.Пр.Марко Контичели, посланик на Италия у нас, представи постигнатите резултати в периода на италианското председателство на Съвета на ЕС през втората половина на 2014 година. Двете най-непреходни постижения по време на председателство са от eдна страна превръщането на икономическия растеж на Европа и инвестициите в основна цел, а от друга – доказването на Европейския съюз като общност на споделени ценности.
 
На свой ред проф. Александър Попов, почетен консул на Латвия в България, очерта приоритетите на латвийското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2015 година. Сред набелязаните приоритетни области са засилването на конкурентоспособността на Европа, единният дигитален пазар и ангажираността на ЕС по отношение глобалните проблеми. Подчертано бе също, че с оглед на неспокойната обстановка в глобален план, сред водещите приоритети на председателството ще бъдат борбата с тероризма и справянето с украинската криза.
 
Андреа Казини, главен оперативен директор и зам.-председател на УС на УниКредит Булбанк, представи прогноза за развитието на българската икономика през 2015, като отбеляза и основните моменти на подобрение през изминалата 2014 г. Той отчете като позитивна тенденция раздвижването на пазара на труда. Прогнозата за българската икономика през 2015 г. е за относително слабо подобрение, с основни двигатели усвояване на европейските фондове и стимулиране на потреблението на домакинствата чрез по-ниски цени на използваната енергия.
 
В края на срещата Пламен Стоянов, национален изпълнителен директор на SOS Детски селища България, призова присъстващите да бъдат солидарни с проблемите на изоставените деца в името на общото ни бъдеще, в духа на социална и ангажирана Европа.
 
Повече информация за приоритетите на латвийското председателство на ЕС: ТУК
 
Презентацията на Андреа Казини, главен оперативен директор и зам.-председател на УС на УниКредит Булбанк: ТУК
 
Как можете да помогнете на SOS Детски селища: ТУК

16.01.2015 г.

Видео:

Назад