Назад

Нов прозорец за бизнеса между България и Македония



Снимка ®БТПП
 
В БТПП се проведе среща с ръководството на новосъздадената Македоно-българска стопанска камара в Скопие. Председателят  на камарата Борислав Захариев, изпълнителен директор на Капитал Банк в Македония и Любомир Йосифовски, директор на новата смесена организация и бизнесмен, работещ в областта на информационните технологии, запознаха председателя на БТПП с програмата и приоритетите на новата Камара. В срещата взе участие и търговският съветник в българското посолство в Скопие Иван Жерков, който е сред инициаторите и е член на контролния съвет на Македоно-българската стопанска камара.
Целта на срещата бе установяване на тесен контакт с новата организация, която е учредена на 24 февруари 2011 г. в Скопие с участието на 51 учредители – бизнесмени, в присъствието на представители на правителството, дипломатическия корпус и медии. Самата камара си поставя целта да подпомага двустранните икономически отношения и бизнеса от двете страни, за да се постигне по-добро позициониране на македонския бизнес на българския и съответно на европейския пазар.
Търговският съветник г-н Жерков обърна внимание на състоянието на отношенията между България и Македония, като отсъствието на добра сухопътна връзка, липсата на жп линия, необходимостта да се разменят повече бизнес новини от двете страни, да има достъп до македонски вестници в България и съответно български в Македония. Все пак България е на 4-то място като търговски партньор за Македония, а Македония е 4-ти партньор сред страните извън ЕС за нас. Стокообменът превишава 700 млн.щ.д. за 2010 г. и търговско-икономическите отношения са факт дори и при описаните условия. За това, полагането на усилия за тяхното подобряване би довело до големи резултати.
Според Председателя на БТПП Цветан Симеонов, създаването на Македоно-българската стопанска камара представлява отваряне на още един прозорец за бизнеса от Македония и България. Той подчерта, че инициативата е дошла от предприемачите, което означава, че те са готови за тази стъпка и имат нужда от подкрепата на институция като БТПП. 
Бе обсъдено реалното сътрудничество между БТПП и Македоно-българската стопанска камара, както и отношенията със Стопанската камара на Македония – националната организация. Бяха набелязани следващи стъпки – срещи и събития, които ще бъдат в полза на двустранните отношения.
Търговският ни съветник в Скопие информира, че на 21 февруари 2011 г. е открит съвместен Контактен център за полицейско и митническо сътрудничество на ГКПП – Гюешево, като министрите на вътрешните работи на България и Македония Цветан Цветанов и Гордана Янкулоска са подписали документи за разширяване на двустранното сътрудничество.

22.03.2011 г.

Още новини:

Видео:

Назад