Назад

40-годишнината от сканирането на първия баркод отбеляза и Бюрото на Съвет GS1 България

На редовното заседание на членовете на Бюрото на Съвет GS1 България към БТПП, проведено на 26 юни 2014 г. в Палатата, бе отбелязано  навършването на 40-години от сканирането на първия баркод в света. 
 
Първоначално замислени да ускорят и да подобрят обслужването на клиентите на каса в търговските обекти, днес баркодовете са в основата на много бизнес процеси и тяхното приложение присъства в различни сектори на индустрията: търговия на дребно, производство, логистика, здравеопазване, финансово и банково дело, електронно правителство и други.
 
Днес, 40 години след първото сканиране на GS1 баркод върху продукт, GS1 продължава да разработва нови стандарти и решения за все повече сектори. Стандартите са разпространени и се използват в цял свят в различни сектори на индустрията. С цел да бъде по-близо до потребителите на тези стандарти са създадени общо 111 Национални организации по региони. В процеса по разработване на стандартите участват  самите фирми, които са пряко заинтересовани от стандартизирането.
Новаторският дух е характерен за общността на GS1. 
 
За да увеличи прозрачността и да стимулира лоялната конкуренция, БТПП създаде и пусна през април т. г. мобилно приложение за проверка на легитимността на баркодовете.   Мобилното приложение „БГ Баркод” е на разположение в уеб-магазините и предоставя безплатно информация на потребителите, които го активират в мобилните си телефони. 
 
Още информация за годишнината: ТУК
 

26.06.2014 г.

Още новини:

Видео:

Назад