Назад

На традиционна среща Евроклубът при БТПП изпрати литовското и посрещна гръцкото председателство на ЕС

Евроклубът при БТПП се събра на традиционна среща и отчете резултатите от литовското председателство на ЕС и дискутира приоритетите, с които Гърция пое от 1 януари 2014 г. председателството на Общността.
Председателят на Палатата Цветан Симеонов, който водеше срещата изтъкна, че Гърция вече започва да се справя с финансовите проблеми, че не за първи път излиза от кризисни положения и изрази увереност, че ще се справи успешно с новото предизвикателство да председателства ЕС. Той отбеляза, че периодът на гръцкото председателство на ЕС съвпада с председателстването на Асоциацията на Балканските палати от Съюза на гръцките търговски палати и пожела на гръцките колеги успех и в това предизвикателство.
 
След като временно управляващият посолството на Литва Дариус Гайдс представи постигнатите резултати в периода на Литовското председателство на ЕС, посланикът на Гърция Димостенис Стоидис анонсира приоритети на Гърция за председателстването на Общността в следващите 6 месеца.  Той посочи, че приоритетите на Гръцкото председателство включват овладяването на безработицата и повишаване на младежката заетост, увеличаване на кредитния капацитет на Европейската инвестиционна банка, за да се засилят инвестициите във високопроизводителни сектори. Справянето с финансовата и икономическа криза в Еврозоната и завършването на новата архитектура на Икономическия и паричен съюз ще останат със сигурност приоритети за ротационното председателство на ЕС през следващите години, включително на гръцкото. Гръцкото председателство ще съсредоточи усилия и върху управлението на миграционните процеси. Плановете предвиждат управление на миграцията в полза на стимулиране на растежа и същевременно мерки за справяне с проблемите, породени от нелегалната миграция, за социалното сближаване и политическата стабилност. Морската политика също ще бъде приоритет на гръцкото председателство и се очаква изработване на Стратегия за развитие на морските дейности.
 
В рамките на срещата бе насочен поглед и конкретно към развитието на българската икономика. Насърчаване на износа на България и подобряване на външната позиция на страната бе основната препоръка, според експертите на Булбанк. Председателят на БТПП Цветан Симеонов подчерта, че според изследванията на Палатата, единственото направление, в което може да се потвърди категорично възходящо развитие през 2014 г. е именно експортът. Той изрази надежда по време на новото председателство на ЕС да се засили инвестиционната активност.
 

14.01.2014 г.

Още новини:

Видео:

Назад