Назад

Конференция „Европейските културни ценности – наследство, което обединява“





Проведе се конференция на тема "Европейските културни ценности - наследство, което обединява" - част от поредицата събития на проекта „Обединена Европа и нейното културно наследство". Конференцията се организира от Посолството на Република Полша в София и Фондация „199". 
 
Инициативата се проведе под патронажа на министъра на културата д-р Петър Стоянович. 
Той посочи, че историята на българско-полските културни отношения е пример за приятелство, което в годините се е развивало независимо от житейските правила, а нашите истории познават достатъчно от тях. "Тя е разновидна и богата на събития, които предоставят възможността на двата народа да се опознават взаимно и да работят заедно", допълни министър Стоянович.
 
Н. Пр. Лешек ХЕНСЕЛ извънреден и пълномощен посланик на Република Полша в България обърна специално внимание на присъствието на председателя на БТПП Цветан Симеонов, като отбеляза, че културата и бизнесът имат поле за съвместни инициативи. 
БТПП разглежда културното наследство като територия, която крие огромни възможности за развитие на българския туризъм също.
 
Конференцията бе посветена на развитието на музеите в България, Полша и Европа. Посолството на Полша оказва съдействие за организирането на международни срещи, като полски представители са взели участие в три последователни конференции. Българските специалисти в областта на музейното дело се запознаха с функционирането на Музея за съвременно изкуство в Краков, Музея за модерно изкуство във Варшава, Археологическия музей в Бискупин и Музея на Фредерик Шопен.
 
Тази година полските и българските експерти се съсредоточават върху мястото на националното наследство в държавна политика в областта на културата, както и върху начина по който музейните институции популяризират историята на националната държава.
 

19.11.2013 г.

Още новини:

Видео:

Назад