Назад

Международен форум на женското предприемачество





Българската асоциация на жените предприемачи (БАЖП) откри първия ден от Третия международен форум на женското предприемачество заедно с Осмия международен форум на Danube Net, на който Business and Professional Women (BPW) – София, асоцииран член към световната организация на BPW International е домакин. БТПП е съорганизатор на събитието.
 
Форумът е под патронажа на Министър-председателя Пламен Орешарски.  
  
Инж. Радка Стаменова, председател на БАЖП и президент на BPW-Sofia откри събитието и представи целите и приоритетите в дейността на двете организации, възможностите за решаване на проблемите пред женското предприемачество. Тя отбеляза, че съчетаването на двата форума ще допринесе за по-мащабни и успешни решения в подкрепа на бизнес лидерството сред дамите. 
 
Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева - национален координатор на България по стратегията на ЕС за Дунавския регион, посочи, че подкрепя изцяло становището на Европейския икономически и социален съвет, че женското предприемачество е важно за постигане на устойчиви и икономически растеж, равенство между половете и социална справедливост както в глобален план, така и на национално ниво. 
 
Анна Янева, зам.-министър на икономиката и енергетиката, коментира проучванията през последните две десетилетия, които показват, че жените се справят много добре във всички аспекти на бизнеса - и като мениджъри, и като собственици. Тя отбеляза статистиката през второто тримесечие на 2013г, която сочи, че безработицата в България сред жените е 11,7%, по-ниска от тази при мъжете (14%); безработните жени в България са около 186 хиляди, а около 1/3 от предприятията в България са собственост на жени и се ръководят от тях. 
 
Обръщение към участниците и гостите на Форума направи и Цветан Симеонов – председател на БТПП. Той отбеляза, че Дунавската стратегия е инициатива, която изисква усилия, за да идентифицираме успешни практики и проекти, които да получат финансиране и през следващия програмен период. Цветан Симеонов подчерта, че БТПП ще продължава да подкрепя усилията за постигане истинско равенство между половете в икономиката и пожела на участниците успешни срещи и създаване на ефективна вътрешна мрежа между жените предприемачи, за контакти, информация и сътрудничество.
 
През втория ден от Форума (16-11-2013) ще се проведат b2b срещи, в които ще се включат около 90 български и чуждестранни участници. Те ще осъществят полезни контакти, ще споделят идеи и опит. 
 

15.11.2013 г.

Още новини:

Видео:

Назад