Назад

МИЕ търси с българския бизнес пътища за увеличаване износа за Русия

Какво предлагa българският бизнес и как да се активизират икономическите отношения с Русия обсъдиха на среща в Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) представители на различни държавни институции, неправителствени организации и бизнес структури.
В дискусията, която се проведе по инициатива на Министерството, участваха заместник-министър Красин Димитров, посланикът на България в Русия Бойко Коцев, изпълнителният директор на Агенцията за малки и средни предприятия Богдана Ваташка–Анави, директорът на българския център за промишлеността в Москва Илиян Цонев, представители на Агенция Митници, работодателските организации, , Браншовата камара по машиностроене, СОМАТ и други.
БТПП бе представена от председателя на Палатата Цветан Симеонов. 
 
Държавата ще предоставя по-пълна и актуална информация за участие в търгове по обществени поръчки в Русия. На интернет страницата на посолството ни в Москва ще бъдат поставени линкове към сайтовете на браншови организации, които поддържат тази информация, ангажираха се представителите на държавата.
 
Един от специфичните и много популярни в Русия модели за навлизане на местния пазар - участието в изложения там – все още не е достатъчно активно използван. Такова масирано запознаване на руските клиенти с възможностите на българските доставчици, не е правено от 2009 г. Сега правителството работи по организирането на такова изложение в края на годината паралелно с провеждането на поредната сесия на българо-руската икономическа комисия. 
 
По време на срещата бе отбелязано още, че правителството подготвя разширяване на дейността на Българската банка за развитие, което да включва и предекспортно застраховане. Паралелно с това в тази област работи и Българската агенция за експортно застраховане. 
 

19.07.2013 г.

Още новини:

Видео:

Назад