Назад

Започва програмата „Модна България”

Модата като средство за национална реклама


Националната камара за мода, член на Съвета на браншовите организации към БТПП, представи на пресконференция в БТА постигнатите в края на 2009 година институционални успехи. Положителен ход са получили внесените до председателя на 41-вото Народно събрание г-жа Цецка Цачева предложения за включване на Секция МОДА в културния календар на Министерството на културата.

Председателят на Национална камара за мода Надя Вълева изрази „неприкрития си възторг” от факта, че модата и модният дизайн вече са официално включени в държавния национален и международен културен календар на Република България.
Г-жа Вълева представи в тази връзка програмата „Модна България 2010”, която ще започне със световната Седмица на мъжката мода в Пловдив от 28.01 до 03.02.2010 г. – трета след Милано и Париж. Следват SOFIA FASHION WEEK, Пловдивска седмица на модата, Ваканционна седмица на модата във Варна, Сватбена седмица на модата в Стария Пловдив, Танцуваща седмица на модата в Бургас.
Предвидени са благотворителни модни фестивали за Великден и Коледа, Детски моден фестивал, майсторски класове и обучителни школи за модни дизайнери, модни фотографи, модни журналисти и стилисти.

В момента Национална камара за мода – България, неправителствена организация с над 5 годишна история, е ротационен председател на Европейския моден съвет. Според Надя Вълева, получената подкрепа на европейско институционално ниво и сега от страна на българската държава може да доведе до повишаване на икономическите резултати поради засиления интерес от страна на чуждестранни дизайнери и медии, както и на туризма. Само включването ни в Световния моден календар носи 20% от приходите от провеждането на Световната седмица на модата в България.
Националната камара за мода счита, че освен всичко останало акцентът върху модата и модният дизайн е отлична реклама за страната ни, който следва да се съчетае с останалите културни ценности на България – например с факта, че Пловдив наскоро бе класиран като петият най-античен град в света. В тази връзка, за националния празник 3 март е предвидено представяне на мода с български национални мотиви.

05.01.2010 г.

Видео:

Назад