Назад

С подписване на търговски договори приключи Българо-китайският бизнес форум

Китайските компании, участващи в Българо-китайския бизнес форум в София, имат годишен оборот от внос над 100 милиона щатски долара, това стана ясно на форума. БТПП си сътрудничи отлично с посолството на Китай и с търговския отдел към посолството при провеждането на поредния българо-китайски бизнес форум - реална стъпка за стимулирането на стокообмена между Китай и България.
 
Събитието бе официално открито от Н. Пр. Гуо Йеджоу, извънреден и пълномощен посланик на Китай в България. Той подчерта, че форумът е в контекста на изявление на премиера на Китай - Ли Къцзян - за намеренията на страната да отпусне 10 млрд. щатски долара кредит за страните от Централна и Източна Европа. Това бе отбелязано по време на икономически форум във Варшава през 2012г. Средствата ще бъдат насочени за засилване на сътрудничеството със страните от региона и подобряване на тяхната инфраструктура. 
 
Диана Найденова, директор на дирекция ”Външноикономическа политика” към министерство на икономиката и енергетиката, прочете поздравителен адрес към участниците от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Големият интерес към форума на компании от двете страни е показателен. Китай е номер едно по внос в ЕС и на второ място по изнесени стоки на ЕС. При износа на България извън Европейския съюз - Китай заема второ място след Турция. Тенденцията показва, че в следващите години Китай ще се превърне в най-големия вносител на селскостопанска продукция в световен мащаб. Страната е и най-големият пазар за алкохолни напитки в света. 
 
Като примери за успешно сътрудничество на форума бяха представени телекомуникационната компания “Huawei”, която е със силно присъствие на българския пазар, и българската фирма „Литекс Моторс“ – водеща компания за сглобяване на китайски автомобили в чужбина.
 
Бао Линг, зам.генерален директор на департамента за външна търговия към министерството на търговията на Китай, информира за средно годишна тенденция на ръст с 31.7% на стокообмена между двете страни. Вносът от Китай в България за периода 2009-2012г. бележи ръст от 80%.
 
Презентация за възможностите при инвестиране в България направи председателят на БТПП Цветан Симеонов. Той посочи основните предимства на страната ни, като партньор на Китай. Едно от тях е близостта на България (като член на ЕС) с икономиките на далечния изток, в това число и Китай, в сравнение с други страни от ЕС. В България успешно функционира валутен борд вече 15 г. и не съществува валутен риск за чуждите инвеститори. Ниските данъци са друго предимство, а по отношение на доверието в бизнеса България е на 5-то място сред 27-те страни от ЕС, по данни на Европалати.
 
Последва презентация на китайската корпорация “Sinopharm Group”. Корпорацията е основана през 1919г. - най-голямата в сферата на фармацията в Китай днес, като оборота й е 26 млрд. щатски долара за 2012 г. Представителят на “Sinopharm Group” заяви интерес за внос на слънчогледово олио. Китай основно осъществява внос на олио от Аржентина и Украйна. Предварително предвиденият внос за 2013г. възлиза на 300 000 литра. 
 
В рамките на срещата официално бяха подписани 2 договора.
“Винпром Пещера” и китайската компания “Sinopharm plastic” подписаха договор за намерение за износ на българско вино в размер на 5 млн. щатски долара.
“Кабакум Груп” и китайската компания “Sinopharm Group” подписаха договор за намерение за износ на слънчогледово олио в размер на 1.5 мил.евро.
 
В края на форума се проведоха многобройни двустранни бизнес срещи между 14 китайски компании и над 80 български участника.
 
Презентация на китайската компания "Sinopharm Group" - ТУК
 

04.06.2013 г.

Още новини:

Видео:

Назад