Назад

Българска бизнес делегация участва в инвестиционен форум в Токио









 

Българска делегация, придружаваща министъра на икономиката, енергетиката и туризма – Делян Добрев, по време на неговото посещение в Токио (11- 15 декември 2012), взе участие в инвестиционен форум в Япония. Събитието бе официално открито от г-н Добрев, който приветства гостите. Той представи предимствата за инвестиции в България, а именно: стратегическото ѝ разположение, икономическата стабилност, ниските разходи за труд. Делян Добрев изтъкна, че нашата страна е една от трите държави, които отговарят на Маастрихтските критерии. България привлича инвеститори от Великобритания, Германия, Италия, но все още не е изчерпан този потенциал спрямо азиатските страни. 
 
Посланикът на Република България – Н.Пр. Георги Василев представи накратко историята на японо-българските икономически връзки като подкрепи казаното с примери от практиката - успешните японски инвестиции в България.
 
Макото Ито - бивш посланик на Япония в България - окуражи инициативата за представянето на България в азиатската страна, като призна, че България е доста атрактивна и с много възможности за инвестиции, но опознаването ѝ не може да стане в рамките на един ден - ето защо Посолството на Република България, Японо- българският икономически съвет, БТПП и БАИ остават на разположение.
 
Коичиро Фукуи – председател на Японо-българския икономически съвет - също приветства българските фирми за желанието им да развиват икономическите отношения между двете страни.
 
Втората част на инвестиционния форум беше посветена на темата: “България като врата за японските компании към европейския пазар”. Георги Стоев, зам.-председател на БТПП и зам.-председател на Българо-японския икономически съвет,  презентира инвестиционните особености в България. Той представи пред японските гости програмата "Хоризонт 2020" като възможност за получаване на европейско финансиране по проекти. Трите основни приоритета, заложени в програмата, са: наука, водещи позиции в промишлеността, обществени предизвикателства, отбеляза Стоев и наблегна на иновациите в МСП.
 
Редица японски компании представиха успешните си практики в България. Георги Славов - кмет на гр. Ямбол запозна участващите с характериситките на управлявания от него район. След приключване на форума се проведоха двустранни срещи, в които взеха участие около 140 участници, с цел намиране на бъдещи партньори. 
 
Вечерта делегацията ще участва на официалната церемония за отбелязване на 40-годишнината от българо-японските икономически връзки. 
 

14.12.2012 г.

Още новини:

Видео:

Назад