Назад

Република Македония възобнови своя търговски офис в София





Председателят на БТПП Цветан Симеонов се срещна с Ана Стойкова, ръководител на Международната служба на Инвест – Македония в София. Г-жа Стайкова отговаря за търговско икономическите въпроси в Посолството на Република Македония.

По време на срещата се отбеляза, че офисът на Агенцията за чуждестранни инвестиции на Македония се премества в София. До момента той е функционирал в Белград и е покривал територията на България. Причината за трансфера на офиса е продиктувана от нарастналия интерес на македонския бизнес към българския пазар, както и от факта, че България е член на ЕС. 
 
Обсъдиха се въпроси, свързани с организиране на двустранен бизнес форум през април 2013 в София, размяна на информация за благоприятни възможности и преференциални условия за развитието на двустранните отношения и др. 
 
Г-жа Стайкова информира, че Македонското правителство е одобрило специални мерки за стимулиране развитието на туризма в Македония чрез субсидиране на туроператорски фирми от двете страни,  работещи съвместно при организиране на групи туристи за посещение в Македония. В тези случаи при определени условия българските туроператори могат да получат обратно от 10 до 50 Евро на турист при туристически обиколки за повече от 3 дни.
 
Бяха дискутирани и други форми за разширяване на сътрудничеството между България и Македония в областта на агробизнеса, машиностроенето, информационните технологии и текстилната промишленост. Разгледани бяха и възможностите за възстановяване дейността на Българо-Македонската палата. 
 

13.12.2012 г.

Още новини:

Видео:

Назад