Назад

Втори бизнес форум София - Тайпе









 

БТПП бе домакин на втори бизнес форум София – Тайпе. Организиран съвместно с Китайската асоциация за международно икономическо сътрудничество, форумът събра 16 представители на бизнеса и институции от Тайван, както и 40 български бизнесмени. 


Г-н Красимир Дачев, член на Управителния съвет на БТПП откри форума и сподели, че най-лесният начин да се научим да правим бизнес с партньори от тази част на света е да я посетим и опознаем. Той оцени преимуществата на икономическата среда в България като най-близката страна от ЕС спрямо Азия. 


Водачът на делегацията от Тайпе г-н Фред Хуанг, почетен председател на Тайванската асоциация за машиностроене, информира участниците, че Тайван се стреми към либерализация и глобализация. Той подчерта, че споразумението за икономическо сътрудничество между Република Китай и Китайската народна република, в сила от 2011 г. улеснява търговията и превръща Тайван във входна врата за Китай за чужди компании.


Председателят на групата за приятелство България – Тайван в българския парламент г-н Димитър Чукарски обяви, че доскорошните проблеми с визовия режим са преодолени и гражданите на Тайван могат да влизат в ЕС без виза. Той сподели, че съвместно с Министерството на външните работи се работи по признаването на документи, които бизнесът обменя всеки ден. 


Представителят на страната в Атина г-жа Агнес Чен също се обърна към участниците във форума и изрази задоволството си, че от началото на годината са осъществени 2 посещения на бизнесмени от Тайван в България, предстои трето до края на есента и се очаква български вина да бъдат представени на голямо изложение в Тайпе този месец.


В продължение на форума бяха направени презентации на теми „Икономическият и инвестиционен климат в България”, „Фотоволтаичният пазар в България”, както и „Възможности за ново поколение вградени мини компютри и платки” и „Как да останем в крак с природата като използваме слънчевата енергия”.


Съгласно подписан протокол Третият съвместен бизнес форум ще се проведе следващата година в Тайпе. Форумът продължи с двустранни срещи.

19.06.2012 г.

Още новини:

Видео:

Назад